”Den lille prins” hjælper, når tilværelsen er tung

Vi elsker Antoine de Saint Exupérys klassiker ”Den lille prins”, og bogen, der netop er lavet til animationsfilm, sælger stadig stort. Bogen giver mulighed for at trække os tilbage fra en barsk verden og håndtere eksistensen i sin rene form, mener professor

Livsvisdommen i ”Den lille prins” kan lyde banal, men ville ikke have overlevet, hvis ikke der var et gran af sandhed i den, siger filosoffen Anders Fogh Jensen. Lige nu kan man opleve historien som anmiationsfilm i biograferne.
Livsvisdommen i ”Den lille prins” kan lyde banal, men ville ikke have overlevet, hvis ikke der var et gran af sandhed i den, siger filosoffen Anders Fogh Jensen. Lige nu kan man opleve historien som anmiationsfilm i biograferne. Foto: Foto fra filmen/Scanbox

I sidste uge var der premiere på en ny animationsfilm, men ikke hvilken som helst film. Det var nemlig historien om ”Den lille prins”, og vi elsker den historie. Det sås tydeligt, da Kristeligt Dagblad lagde anmeldelsen af filmen op på Facebook, og kommentarsporet voksede minut for minut.

”Fik den af en kær veninde, da min mor døde,” skriver én.

”Jeg læser den ofte, når jeg står over for noget nyt og skræmmende. Bogen er en god ven, som kan få selv de mest voldsomme forandringer ned i størrelse,” skriver en anden.

”Så smuk, enkel og dyb, dyb som den klare dybe skovsø.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Læserne sender hjerter og kyssemunde efter ”Den lille prins”. Og flere kalder bogen for deres ”bibel”.

I hele verden er ”Den lille prins” solgt i flere end 200 millioner eksemplarer, og bogen er oversat til 250 forskellige sprog.

Men Danmark er det land i verden – efter Frankrig – hvor der er solgt flest bøger pr. indbygger, siden bogen blev oversat til dansk i 1950. Hele 250.000 eksemplarer er det blevet til, og bogen er stadig populær: Da denne artikels skribent til researchformål ville låne bogen med hjem fra Københavns Kommunes Biblioteker, viste det sig sværere end ventet. Ud af de 35 eksemplarer, bibliotekerne ejer, var kun fire hjemme, og på flere udgaver var der reserveringer, som gav en ventetid på over 1 1/2 måned.

Men hvorfor er vi så vilde med den lille bog?

For det første er den tilgængelig. Den er ikke alt for lang og tager form af en fabel, som alle kan læse. På den måde har bogen alle forudsætninger for et stort publikum, siger Mads Rosendahl Thomsen, professor mso i litteraturhistorie ved Aarhus Universitet:

”Den kan lidt det samme som H.C. Andersens eventyr. Den gør ikke verden alt for kompleks, den er ikke stedbundet, og så er den åben for almenmenneskelig fortolkning,” siger han.

For det første har illustrationerne noget at sige. De er naive og drømmeriske og passer til værket, mener Mads Rosendahl Thomsen.

”Der er en barnlig uskyldighed over det, som i forhold til udgivelsessituationen fortæller noget i sig selv: Gid man kunne vende verden ryggen og konfrontere sig med noget større end al den fortrædelighed, vi mennesker gør lige nu og her.”

Se flere af læsernes kommentarer om klassikeren ved at klikke på kommentarfeltet herunder. 


Men det kunne mange jo gøre, kan man sige. Og har gjort, med knap så stort held. Så hvad adskiller denne bog fra andre lettilgængelige værker?

Når det gælder fantasy- og børnebøger, så følges den ydre og indre verden ikke altid ad. Mens Harry Potter-bøgerne er skrevet i, hvad man historisk vil kalde en relativt rolig tid, er der fuld smæk på usikkerhed, krig og vold i handlingen.

”Den lille prins” er til gengæld skrevet i en kaotisk periode i verdenshistorien, under Anden Verdenskrig, mens handlingen er meget lidt voldsom i sig selv, grænsende til det trivielle.

Forfatteren til ”Den lille prins”, Antoine de Saint Exupéry, var selv militærpilot og fløj krigsflyvere under krigen. Da Frankrig blev belejret af tyskerne under krigen, flyttede de Saint-Exupéry med sin familie til USA, men blev senere indkaldt som pilot igen. Året efter ”Den lille prins” udkom, forsvandt Antoine de Saint Exupérys fly, den 31. juli 1944 over Middelhavet. Først i 1998 fandt en lokal fisker et sølvarmbånd, der bar de Saint Exupérys data. Og kort efter fandt man resterne af hans fly.

I Frankrig regnes de Saint Exupéry for én af mellemkrigstidens helt store forfattere, og lufthavnen uden for hans fødeby, Lyon, er opkaldt efter ham. Hans eftermæle er i høj grad blevet humanistisk, engagementet i det menneskelige fællesskab midt i en absurd og kaotisk omverden. Selvom han i sin korte levetid nåede at få udgivet andre bøger, så er ”Den lille prins” det, han ultimativt kendes for.

Marie Nour er butikschef i Den franske bogcafé i København og læste selv ”Den lille prins” i sin skoletid i Frankrig som et led i pensum. I hvert fald én gang om ugen kommer der en kunde ind og spørger efter ”Den lille prins” på fransk, forklarer hun. På en reol i caféen står en række udgaver af bogen, der både fås som tegneserie og helt enkel babybog med tykke sider af pap. Men det er den originale udgave fra 1943, folk vil have.

Bogen bliver oftest købt som en gave, hvis man skal til børnefødselsdag eller konfirmation. Eller bare skal have noget let at lære fransk efter.

”Men ellers så tror jeg, den er populær, fordi den er sådan lidt drømmende. Det er magi,” siger Marie Nour.

Se traileren til den nye animationsfilm herunder: 

”Den lille prins” har været populær siden 1950’erne og vil sikkert være det mange år frem, mener professor Mads Rosendahl Thomsen.

Lige for nylig har vi igen oplevet endnu et stort terrorskyderi rulle over tv-skærmen, denne gang i Orlando, USA, med grædende mennesker og blod, der farver asfalten sort. Når verdens vægt bliver for tung at bære, så kan den lille prins altså noget, mener han.

”Også i dag handler meget af vores verden ganske ofte om krig og ulykke. Med ’Den lille prins’ i hånden kan man trække sig tilbage fra alt det og skære eksistensen ned til noget håndterligt,” siger han.

En anden enormt populær bog, der rummer en form for universel livsvisdom, er den brasilianske forfatter Paulo Coelhos ”Alkymisten”. Den er solgt i flere end 25 millioner eksemplarer, men er også blevet kritiseret for at være overfladisk. Bøger som den og ”Den lille prins” bliver læst, fordi de gør os trygge, mener filosoffen Anders Fogh Jensen.

”Vi lever i en tid, der er enormt optaget af meningsspørgsmål. Og vi finder ikke i så høj grad meningen i politik og religion, som vi har gjort. Til gengæld har vi fået et stort spirituelt univers, hvor man prøver at søge mening uden om religionerne. Så er det lidt, som om bestsellerne, som for eksempel ’Alkymisten’, svarer på et meningsspørgsmål,” siger han.

”Kun med hjertet kan man se rigtigt,” siger den lille prins. Og ”det væsentlige er usynligt for øjet”. Men hvad betyder det egentlig, og er det specielt klogt sagt? Det mener filosoffen faktisk.

”Den ville ikke have overlevet, hvis ikke der var sandhed og noget dybde i den. Det kan lyde banalt, men fortællingen formår jo at lave noget livsfilosofi, som filosofferne slet ikke er nået ud med i samme grad,” siger Anders Fogh Jensen, der selv har læst bogen et par gange – og måske læser den snart igen.

”Jeg tror egentlig bare, jeg bliver rørt af den. Og det er noget med skrøbeligheden. At man for eksempel skal passe på en blomst og de gode intentioner, prinsen har. Det repræsenterer en umiddelbarhed i forhold til verden, som er gået tabt hos det reflekterede menneske, der altid vil have strategiske overvejelser. Det kan ’Den lille prins’ afmontere, det er sådan, vi gerne ville have, at kærlighed skulle være,” siger han.

”Den lille prins” er ikke lang, så har man ikke fået den læst, burde opgaven være til at overkomme. Og ellers kan man tage en tur i biografen, hvor animationsfilmen ”Den lille prins” med stemmer af Waage Sandøe og Trine Pallesen spiller lige nu. Derudover kan man opleve ”Den lille prins” som familieforestilling spille den 2-24. juli i år på Grønnegaards Teatret i København.