Den sidste prinsesse

Disneys nye animationsfilm 'To på flugt', er et både underholdende og flot fortalt eventyr

Den sidste prinsesse
Foto: Disney.

5 ud af 6 stjerner.

Disney har lavet prinsessefilm siden 1937. Tornerose var den første i rækken, og alle kender kongerækken, der fulgte: "Askepot", "Ariel", "Belle", "Jasmin", "Mulan", "Pocahontas". Men rygtet fortæller, at det gamle, kongelige selskab lukker ned for animerede musicaler. Rapuntzel, den ene af hovedpersonerne i "To på flugt", bliver derfor måske den sidste prinsesse. Børnepublikum har skiftet smagspræferencer, og så er der jo god logik i at finde på noget andet.

Der bliver taget afsked med manér i fabelagtigt detaljeret 3D-version, der har et noget større islæt af action og genreironiske sidebemærkninger, end vi har været vant til hos Disney. Og selvom Rapunzel nok er hovedpersonen i den forstand, at det er hende, der gennemgår en udvikling, er filmens fortæller stratenrøveren Flynn Ryder; en ansvarsløs tyveknægt, der lægger for med – i en parafrase over en scene med Tom Cruise fra "Mission Impossible" – at stjæle et værdifuldt diadem.

På flugt fra kongens soldater finder han ved et tilfælde den hemmelige dal, hvor Rapunzel holdes fanget i et tårn. Egentlig er hun kongeparrets datter, men som spæd blev hun bortført af kvinden Gothel, som hun tror er hendes mor. Rapunzels 20 meter lange hår har foryngende egenskaber, og dem er den "onde stedmoder" interesseret i.

Med et ironisk twist og en række komiske sidefigurer fortæller Disney så historien om den søde Rapunzel, der trodser sin mor og søger ud i verden med hjælp fra Flynn. I en herlig scene skildres hendes modstridende følelser, og rigtig sjovt bliver det, da Flynn slæber hende med på en kro, hvor alverdens værste banditter holder til. Filmens romantiske klimaks finder sted på søen ved kongeslottet, hvor hundredvis af svævende lanterne akkompagnerer oplægget til det første kys. Prisen for bedste birolle går til stridshingsten Maximus, en halvdum og meget vedholdende fyr, der i adskillige kostelige scener opfører sig som en hund!

Med "To på flugt" præsenterer Disney et fejende flot stykke underholdning små 75 år efter "Snehvide".

kultur@k.dk