Farvel til et stykke kulturhistorie: Den sidste store bogantikvar lukker

Nordens største antikvariat, Vangsgaard i Fiolstræde i København, lukker fra årsskiftet. En kollektiv kulturkatastrofe, siger ejer Søren Vangsgaard

På kort tid har Søren Vangsgaard lukket alle sine butikker på grund af en stor gæld. Nu er der ophørsudsalg med halve priser på over 200.000 titler.-
På kort tid har Søren Vangsgaard lukket alle sine butikker på grund af en stor gæld. Nu er der ophørsudsalg med halve priser på over 200.000 titler.- . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Du lukker alle dine butikker, både antikvariatet og boghandlen i Fiolstræde samt bogudsalget på Kultorvet. Hvad er det sket?

"Jeg har indgivet en konkursbegæring, fordi vores gæld er blevet for stor. Butikkernes økonomi har haft svært ved at modstå en række store uheld de seneste år. Vi har haft store vandskader både i København og i Aarhus, der lukkede tidligere på året. Og så har metroarbejdet på Rådhuspladsen ramt butikken der hårdt, og der er ikke udsigt til, at der kommer nogen erstatninger for det."

Kunne du ikke sælge nok bøger længere?

"Butikkerne har sådan set kørt godt, men ikke godt nok til at få bugt med en stor gæld, der er vokset ude af proportioner. Og så er der tale om en personlig konkurs. Det er ikke sjovt."

Du åbnede Vangsgaard for 13 år siden, først som internetboghandel, siden som butik. De digitale muligheder er kun vokset. Kan du vende tilbage som boghandler på internettet?

"Nej, det er der ikke udsigt til."

Hvad skal du lave i stedet?

"Der har været en masse overvejelser. Måske noget helt andet. Men nu må vi se. Jeg er ikke parat til at gå på pension, og der er en masse ting, jeg gerne vil. Der har allerede været en masse forslag til at rekonstruere stedet igen."

Foto: Petra Theibel Jacobsen

Hvordan har reaktionerne været på lukningen?

"Mange er fortørnede. Der er mange samlere, som er kommet her, og som ikke ved, hvor de nu skal gå hen. Desuden stod vi også for opkøb af alle størrelser bogsamlinger. Vi havde kapaciteten til at rydde et helt bibliotek."

Hvad betyder det for litteraturen, at Vangsgaard nu må lukke?

"Det er en kollektiv kulturkatastrofe. Det er det sidste store antikvariat, der er væk, og med det en masse viden. Der findes stadig boghandlere, men de har ganske få titler, hvor vi havde flere reolfag inden for et emne. Det har været antikvariaters store opgave i mange århundreder at gøre bogen tilgængelig. Den funktion forsvinder i vid udstrækning med os. Biblioteker skærer i deres bogbestand og mener ikke, at det er deres funktion at bevare hukommelsen, der er lagt ned i tryksværten i alle de bøger."

"Vi var også noget særligt internationalt set. Der kom for nylig en antikvarboghandler ind i butikken uden at vide, vi skal lukke. Han sagde, at det var den mest vidunderlige butik, han har set, og at han sådan ønskede, at der var en lige sådan i Paris. Vi kunne servicere både en pocketbog fra kassen til få kroner og helt unikke titler til flere millioner."

Foto: Petra Theibel Jacobsen

Hvordan er udsalget gået?

"Vi har solgt mere, end vi turde håbe på. Hvis det fortsætter sådan frem mod jul, kan det faktisk være, at kunderne løser problemet selv. Der er formentlig ikke bøger nok til at klare hele gælden, men det er et godt udgangspunkt. Tingene ser da lysere ud end for en uge siden."

I oktober lukkede en anden traditionsrig boghandel, nemlig Atheneum Academic Books i Nørregade. Hvad er alle disse lukninger udtryk for?

"Alle vil gerne tale om bogens død, og at folk er holdt op med at læse. Det er ikke korrekt. Vi har aldrig solgt så mange bøger som de seneste år. Folk vil have bøger på tryk. Der er selvfølgelig mange, der læser e-bøger i dag, og jeg gør det også selv. Det er fint nok til Dan Brown og al den skønlitteratur, der laves. Men det duer jo ikke til en ordentlig kunstbog eller et værk fra 1700-tallet. Vi har brug for bøger mange år fremover."