Den største frihed findes i kærligheden

“Grosse Freiheit“ er en smuk og rørende tysk film om to mænds venskab på tværs af seksualitetens grænser.

De to hovedpersoner trøster hinanden i fængslet. Der spirer en kærlighed mellem de to mænd, der ikke er seksuel baseret.
De to hovedpersoner trøster hinanden i fængslet. Der spirer en kærlighed mellem de to mænd, der ikke er seksuel baseret. Foto: Øst for Paradis.

Den tysk-østrigske film “Grosse Freiheit” begynder i 1968, hvor Hans Hoffmann et sted i Vesttyskland idømmes 24 måneders fængsel for unaturlig adfærd. På et overvågningskamera på et offentligt toilet er han blevet optaget, mens han dyrker frivillig sex med en anden mand inde på toilettet. To års fængsel!

1968 er også året for oprøret mod autoriteter og forældet seksualmoral. ”Make Love Not War” lød det, mens kanonerne tordnede i Vietnam, og flower-power-bevægelsen gik sin gang over Vesten. Det var i de år John Lennon og Yoko Ono sad i sengen i otte dage på et luksushotel i Amsterdam for at protestere mod krig. Det var også i de år, hvor en konservativ justitsminister frigav billedpornografien, der derefter blev en stor eksportsucces i Danmark.