Denne usædvanlige besætning udgør tilsammen en juvel af et værk

Tre instrumenter var til rådighed i stunden, hvor nogle musikere hyggede sig blandt keglespillere og andet godtfolk. Og sådan blev Mozarts ”Keglebanetrioen” til

På Turnabout-skiven ”Mozart. Clarinet Trio. Oboe Quartet. Horn Quintet”, der  spilles af klarinettisten Walter Triebskorn og medlemmer af Endres-kvartetten, kan man lytte til ”Keglebanetrioen”.
På Turnabout-skiven ”Mozart. Clarinet Trio. Oboe Quartet. Horn Quintet”, der spilles af klarinettisten Walter Triebskorn og medlemmer af Endres-kvartetten, kan man lytte til ”Keglebanetrioen”.

Nogle musikværker opstår som følge af lykkelige tilfældigheder. Sådan forholdt det sig i hvert fald en lun augustaften i det herrens år 1786, hvor legenden vil vide, at Mozart opholdt sig i en af de små haver i Wienerforstaden Grinzing. Inspireret af øjeblikkets afslappede stemning – og de forhåndenværende søm, er man fristet til at tilføje – komponerede han en trio i Es-dur for klaver, klarinet og bratsch. En usædvanlig besætning, men det var nu engang de tre instrumenter, der var til rådighed lige i stunden, hvor nogle musikere hyggede sig blandt keglespillere og andet godtfolk i den hyggelige have.

Pianisten ved den sagnomspundne uropførelse kender vi navnet på: Franziska von Jacquin, søster til Mozarts gode ven Gottfried. Mozart har selv taget sig af bratschen, for også det instrument beherskede han til fuldkommenhed. Hvem, der har spillet klarinetstemmen, står hen i det uvisse. Det må have været en god ven, sådan lyder musikken i hvert fald, når klarinet og bratsch i den afsluttende rondo lyder, som om de har taget hinanden under armen for at slentre af sted i perfekt samdrægtighed.

Men alle tre satser udstråler en lyksalig tilstand, og det balsamisk virkende værk, der bærer nummer 498 i Köchel-fortegnelsen over Mozarts værker, er med god grund et af de mest yndede i kammermusikkens lange historie.

Et aktuelt tegn herpå er dannelsen af en ny dansk trio, der har taget navn efter Mozarts juvel af et værk. Den kalder sig naturligvis Keglebanetrioen og består af Søren-Filip Brix Hansen (klarinet), Marie Louise Broholt Jensen (bratsch) og Charlotte Thaning (klaver).

Det siger sig selv, at trioen med største fornøjelse spiller Mozarts KV 498 (komponeret i samme periode, hvor han skrev ”Figaros Bryllup”). De vigtigste kompositioner for denne besætning er i øvrigt Robert Schumanns ”Märchenerzáhlungen” og Max Bruchs ”Acht Stücke”. Dertil kommer en række nykomponerede værker til ensemblet.

Der findes LP’er, som ikke ti vilde heste kan rive ud af min pladereol. En af dem er en gammel Turnabout-skive med ”Keglebanetrioen”, spillet af klarinettisten Walter Triebskorn og medlemmer af Endres-kvartetten. Trioen er koblet med Mozarts obokvartet, KV 370, og hornkvintetten, KV 407.

Tre perler på en snor.