Prøv avisen
Kort om alt

Skuespiller: Det er dumt at gå rundt og fortryde

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Skuespiller og historiefortæller Vigga Bro tror på, at man skal elske sin næste som sig selv

Hvad er lykke?

Lykke for mig er mennesker, jeg holder af.

Hvad er en god gerning?

Det er vel at handle, når et medmenneske eller en skabning har brug for det.

Hvad er den største synd?

Det vil jeg ikke dømme om. Men det har undret mig, at der en række synder, vi ikke taler meget om, selvom det er de hyppigste: Undladelsessynderne.

Hvad kan du ikke undvære?

En seng, tag over hovedet og mennesker jeg holder af.

Hvad er meningen med livet?

Livet.

Hvad er din yndlingsbeskæftigelse?

Mit arbejde.

Hvordan vil du gerne huskes?

Som den jeg er – af de der kender mig.

Hvad er du bange for?

I dag er der rigeligt at være bange for: At vi i vores ufornuft og uoplysthed vil ødelægge kloden. At nationalisme og klanfølelser vil starte endnu flere krige, og at våbnene blive mere og mere forfærdende.

Hvem er dit livs største kærlighed?

Min datter. Men jeg har været så heldig, at jeg også har fået lov til at elske mange andre. Ikke mindst min sidste mand.

Hvad tror du på?

Jeg tror, at de fleste mennesker har en iboende fornemmelse af, at der er noget, der større end os selv. Noget vi ikke kan gribe om og ikke forstå. Noget der ér altid. Noget guddommeligt. Jeg synes, at det er en smuk drift.

De viseste ord?

Der er mange vise ord. Men jeg kunne vælge: ”Du skal elske din næste som dig selv”. De er vildt provokerende og umuligt at opfylde.

Hvad fortryder du mest?

Som sådan er det dumt at gå og fortryde. At fortryde er jo noget, man gør, når det er for sent. Men man kan prøve at lære af sine dumheder. Og ellers leve med at man begår dem hele tiden.

Hvad er den største dyd?

Dyd er blevet et belastet ord for mig. Jeg har afskrevet det, kan jeg mærke. Da jeg var ung, blev det brugt til at holde kvinder i ave.

Hvordan vil du gerne dø?

Som de fleste nok ønsker det: At hjertet bare holder op med at slå en smuk dag.

Hvem beundrer du?

Min mor, der blev alene med tre børn og et fjerde (mig) i maven, da min far døde. Alligevel havde hun kræfter til at give mig en rig og spændende barndom fuld af kærlighed. Og det skønt vi næsten ikke havde til dagen og vejen. Angela Merkel fordi hun har kæmpet så hård for at gøre Tyskland medmenneskelig. Min revisor Peter Ingeman, der tager sig af alle vi håbløse kunstnere.

Hvad vil du være bedre til?

At administrere min tid, så jeg ikke hele tiden er lidt bagefter.