Prøv avisen

Der er en vis nervøsitet over for religion

Den bog, som har gjort størst indtryk på museumsleder Gerd Rathje, er Højskolesangbogen. – Foto: Jens Bach.

Fordomme kan godt stå i vejen for samspillet mellem kunst og kirke, siger Gerd Rathje, som er leder af Museet for Religiøs Kunst i Lemvig. Museet har netop åbnet udstillingen Giv os i dag ... når kunsten går i kirke

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er Uskyldens museum af den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk. Den handler om en mand, som bliver forelsket i en ung pige, men deres forhold kan ikke realiseres. Det er en fantastisk god og mangefacetteret bog, som siger noget om kultursammenstødet mellem gammel og moderne tyrkisk kultur på en nuanceret måde.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det har Højskolesangbogen. Den danske sangskat, som man begynder at synge med på fra barnsben, er med til at udvikle ens identitet og den måde, man smager verden på. Ferniseringer her på Museet for Religiøs Kunst adskiller sig fra andre ved, at de besøgende synger højt af Højskolesangbogen. Det er en måde at skabe sammenhold på, før man går ind til selve ferniseringen. Her i Vestjylland bliver foredrag altid indledt med en sang, og det kan løsne op og skabe en god følelse af at være sammen om noget.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Så vil jeg gerne anbefale en udstilling, som jeg ikke selv har set endnu, men som jeg glæder mig til at se. Det er videokunsteren Jesper Just, som udstiller på Heart i Herning. God samtidskunst kan tage fat i vores virkelighed og vende den på hovedet, så man går fra udstillingen og tænker, at sådan kan man jo også vende tingene rundt.

LÆS OGSÅ: Når kunst er en guddommelig oplevelse

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Det at komme med en kunsthistorisk baggrund til Museet for Religiøs Kunst og så møde kirkens måde at se kunst på, er blevet noget, som er utrolig vigtigt for mig. At være med til at vise, hvad kunsten kan byde på i forhold til kirkerummet, og at lukke op for nogle af de fordomme, som der kan være inden for det her felt, er også noget, som er jeg kommet til at brænde for.

Hvem har du senest været til koncert med?

Jeg har et lille barn, så det er ikke så ofte, jeg går til koncert i øjeblikket, men for nogen tid siden var jeg til en jazzkoncert med Søren Kjærgaard og Kresten Osgood i Kunst- og Kulturcentret Tuskær i Fjaltring uden for Lemvig.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Når man er på et sted som Museet for Religiøs Kunst, kan man godt mærke, at der er en vis nervøsitet over for religion. Det kan være en forudindtaget indstilling over for, hvad et museum, der indeholder religiøs kunst, er for noget. Fordomme kan godt stå i vejen for samspillet mellem kunst og kirke, som kan være meget spændende.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Nej, egentlig ikke.