Prøv avisen

-- Der er gået for meget X Factor i nutidens anmeldere

Leif Davidsens nye roman handler blandt andet om Stalins Moskva. -- Foto: Heine Pedersen Denmark

Det gælder i stadig højere grad om at være ondskabsfuld og nederdrægtig, når man anmelder en bog i Danmark, siger Leif Davidsen, der er aktuel med romanen "Min broders vogter", der udkommer i næste uge

Hvorfor har du skrevet din bog?

– Jeg lever jo af at skrive romaner, og denne her har jeg faktisk gået med i tankerne en del år. For jeg har interesseret mig for Den Spanske Borgerkrig, siden jeg var ganske ung, men jeg har haft svært ved at finde den rette person til at beskrive den. Mine bøger begynder nemlig altid med, at jeg finder den rigtige hovedperson. Og her er det blevet en ældre mand, der ser tilbage på nogle afgørende begivenheder i fortiden. Selv er han en kynisk og med tiden kendt dansk forretningsmand, mens hans lillebror er en idealist, der tager ned for at kæmpe i Den Spanske Borgerkrig. Hovedpersonen bliver sendt ned for at hente ham, hvor han blandt andet møder en kvindelig sovjetisk fotograf, som han bliver meget forelsket i. Hun er glødende kommunist. På den måde kommer min interesse for Sovjet også på banen. Og jeg kan skrive om Stalins Moskva, hvilket jeg altid har haft lyst til.

Hvilke bøger læser du selv?

– Det er meget forskelligt. Men jeg er jo ikke anmelder, så jeg læser kun bøger af lyst, men det er til gengæld både faglitteratur og skønlitteratur. I øjeblikket er jeg i gang med en slags økothriller, der hedder "Ultimatum"af Matthew Glass. Det er en spændende fremtidsroman, der handler om, at en stor del af af Kina og USA trues med oversvømmelse på grund af klimaforandringerne. Den er meget politisk, men den beskriver meget præcist det magtspil, der er opstået mellem Kina og USA, efter at styrkeforholdet har rykket sig. Før den læste jeg Søren Ulrik Thomsens essaysamling "Repremiere i mit indre mørke". Den synes jeg er meget spændende. Og hvis jeg skal nævne en anden dansk forfatter, synes jeg, at Carsten Jensens "Vi de druknede" er en fantastisk roman.

Hvad betyder anmeldelser for dig?

– Den tyske forfatter Günter Grass har beskrevet det meget fint i sin selvbiografi, hvor han taler om, at han står og koger sig en stor suppe, og i stedet for at nyde middagen kommer anmelderne med deres litterære kolesterolmålere. Og egentlig synes jeg også, at anmeldelser er noget underligt noget. For bøgerne er jo skrevet, og jeg kender ingen forfattere, der for alvor læser anmeldelser, fordi de tror, det kan gøre dem bedre. Og jeg synes samtidig, at der er gået for meget X Factor i nutidens anmeldere. Det gælder i stadig højere grad om at være ondskabsfuld og nederdrægtig, når man anmelder en bog i Danmark. Der er simpelthen gået Blachman i en del af dansk anmelderi. Dermed er de ikke særligt hjælpsomme for den nysgerrige læser. Men jeg er da kun et menneske, og jeg bliver selvfølgelig glad, hvis jeg for eksempel får en god anmeldelse i Kristeligt Dagblad. Ellers ville man da være en underlig mand.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk

"Min broders vogter" udkommer på mandag, hvor den anmeldes i Kristeligt Dagblad.