Der er lange udsigter til forsoning i dette familiedrama

Skyld er det store tema i Aalborg Teaters forestilling af samme navn. Her møder vi en familie, som har så travlt med at give hinanden skylden for stort set alt, at de ikke mærker jorden blive til mudder under deres fødder

Familiens mor (Annika Johannessen) skifter mellem at ville trøste og forsone sig med børnene, og ved sin side har hun hele tiden husvennen og bejleren Jac (Lars Topp Johannessen), som også var ven med hendes forsvundne mand.
Familiens mor (Annika Johannessen) skifter mellem at ville trøste og forsone sig med børnene, og ved sin side har hun hele tiden husvennen og bejleren Jac (Lars Topp Johannessen), som også var ven med hendes forsvundne mand. Foto: Allan Toft.

Der ligger en indpakket død hund midt på gulvet i stuen. Vi befinder os hos moderen Elizabeth, som har inviteret sine tre voksne børn hjem for at sige farvel til deres gamle afdøde hund – og for at underskrive nogle vigtige papirer. Udenfor siler regnen ned, så det er umuligt at forlade stedet, og indenfor udspiller der sig et familiedrama med hemmeligheder, død og intriger, som ville gøre de gamle græske tragediedigtere misundelige. 

Det er Aalborg Teaters egen husdramatiker Julie Maj Jakobsen, som har skrevet ordene til den både voldsomme, triste og morsomme historie om en familie i opløsning. Hun slog for alvor sit navn fast med forestillingen ”Aftenlandet” på Aalborg Teater i 2017 om flygtningekrisen, og selvom ”Skyld” ikke rammer publikum med samme styrke, er det stadig en både underholdende og aktuelt forestilling om de tætte relationer, som det kan være svært at vriste sig fri af.

Foto: Allan Toft.

Ditte Marie Tygesen og Mikkel Rostrup har lavet en imponerende scenografi, som forestiller familiens faldefærdige villa med flere synlige rum. Man kan se lidt af både kælder og loft, mens publikum gennem husets panoramavindue i baggrunden af scenografien kan fornemme den kraftfulde blæst og regn udenfor. 

Indenfor er det store spørgsmål, hvor familiens far er henne. Han forsvandt for fem år siden under mystiske omstændigheder, og hele processen omkring eftersøgningen har fået familien til at krakelere langsomt og sikkert. Datteren Simone (Line Nørholt) er ung og klimabevidst, og hun går i moderens fodspor som dokumentarist, mens hun lister rundt i huset og filmer alle dialoger med et videokamera. Sønnen Albert (Thomas Kristian Bek) lader hustruen Elysia (Karla Rosendahl) vente i bilen, mens han prøver at få del i arven og overstå familiemødet hurtigst muligt.

Endelig er der datteren Hannah (Marie Knudsen Fogh), som kommer slæbende med en stor kuffert, masser af vrede og et forlist forhold i baggagen. Moderen (Annika Johannessen) skifter mellem at ville trøste og forsone sig med børnene, mens hun i øjeblikket efter råber højt og forsvinder ind i egne behov og drømme. Ved sin side har hun hele tiden husvennen og bejleren Jac (Lars Topp Johannessen), som også var ven med hendes forsvundne mand.

Foto: Allan Toft.

På skuespillersiden er det især Marie Knudsen Fogh, som fornylig modtog de danske teaterjournalisters pris Teaterpokalen, der brillerer med en eksplosiv sårbarhed i spillet. 

Stykket er iscenesat af Hans Henriksen, og han fremhæver både forestillingens humor og uhygge, hvor stroboskoplys i stærke glimt bruges i direkte chokeffekter, der får publikum til at gispe og grine lettet bagefter.

Udenfor bliver vejret symbolsk værre og værre, og alt for sent opdager familien, at jorden under deres fødder bliver til mudder. Spørgsmålet er, om det er muligt at værdsætte familiens fællesskab og finde en vej til fred, når det sidste mudder er kastet, og hunden er begravet.

Skyld. Aalborg Teater. Manuskript: Julie Maj Jakobsen. Iscenesættelse: Hans Henriksen. Scenograf: GRIF/Ditte Marie Tygesen og Mikkel Rostrup. Lysdesign: Mia Willett. Lyddesign: Aske Bergenhammer Hoeg. Medvirkende: Annika Johannessen, Lars Topp Thomsen, Marie Knudsen Fogh, Thomas Kristian Bek, Line Nørholt, Karla Rosendahl.