Der er meget guld at hente i Halfdan Rasmussens og Tage Laus dagbøger fra en sommer i 1938

Halfdan Rasmussen og Tage Laus dagbøger fra sommeren 1938 giver et fascinerende indblik i en svunden verden

Der er meget guld at hente i Halfdan Rasmussens og Tage Laus dagbøger fra en sommer i 1938

Halfdan og Tage, med efternavnene Rasmussen og Lau, er to ungersvende på 23 og 24 år, der i 1938 begiver sig ud på en 2500 km lang tur på tandem ned igennem Belgien og Frankrig til den spanske grænse. Fælles for de to er, at de tilhører den store gruppe af danskere på 32 procent, der på den tid er arbejdsløse og knap har til dagen og vejen, samt at de begge er dybt engagerede i bevægelser på venstrefløjen. Det sidste bevirker, at de på deres cykeltur får kontakt med og selskab og hjælp af et stort antal politiske kammerater samt deres ”skralder” – ja, sådan kalder de to cyklister altså i en bøvet mandschauvinistisk jargon alle repræsentanter for det modsatte køn.

Hvor ved vi så det fra? Ja, det gør vi fra udgivelsen ”Sommeren 38”, hvis oprindelse er, at Halfdans søn, Tom Nagel Rasmussen på et loftskammer har fundet sin fars gamle dagbog, og at denne herefter har opsøgt Tages efterkommere, der har haft en lignende dagbog liggende. De to dagbøger er så blevet flettet sammen i et kronologisk forløb og forsynet med et forord af historikeren Svend Rybner, der redegør for den baggrund, som dagbogen og cykelturen udspiller sig i forhold til. Det sidste er i høj grad et scoop for at få overblik over de mange politiske grupperinger, der – som ofte kun omtales med kryptiske forkortelser – bestemt ikke er for børn. Men resultatet af denne redaktionsproces, der tillige indbefatter en hel del billeder fra rejsen, er fornemt af mindst to årsager.

Den første årsag er, at vi får et unikt og fascinerende tidsbillede af, hvordan Europa har været i de sene 1930’ere, hvor alt står i flammer eller er på vej til at gøre det med Den Spanske Borgerkrig, Stalins udrensninger og Moskvaprocesser samt Hitlers magtovertagelse og fascismens udbredelse i flere andre Europæiske lande. Der er ingen vaklen i Halfdan Rasmussens og Tage Laus engagement, som har en reel baggrund i, at de under hele rejsen er ludfattige og hutler sig igennem. Halfdan fortæller for eksempel, hvordan de slår sig ”ned under en a Seinens broer, hvor Paris’ hjemløse tilbringer hver eneste nat, mens fede forædte svindlere og storforbrydere breder sig i di 'fine' hotellers bløde senge, med deres 'fine' koner og andre prostituerede”. Eller man får mere generelle marxistiske fanfarer som: ”Det er pengene der bestemmer hvor friheden og de andre smukke begreber hører hjemme. Først med alle lønsystemers avskaffelse vil alle vore humanitetsbegreber blomstre”. Eller i en indigneret solidaritetserklæring med ofrene i den spanske borgerkrig: ”det vilde være en skændsel for hele verdensproletariatet om disse mennesker skulle myrdes a di fascistiske bødler, uden en håndsrækning fra deres revolusjonære klassefæller i andre lande”.

Den opmærksomme læser vil have bemærket den aparte retskrivning i citaterne, og forklaringen er da, som Svend Rybner redegør for, enkel: ”De ville gøre op med den borgerlige retskrivning for at gøre sproget lettere for arbejderbefolkningen”!

Og sådan er der hos Halfdan og Tage en avanceret revolutionær tænkning på spil, der for eksempel giver sig udslag i, at de har et esperantoflag fastgjort til deres tandem. Med dette flag, der signalerer den antinationale trotskistiske socialisme – modsat den stalinistiske nationalt-sovjetiske orientering – knytter vores venner an til forestillingen om et verdenssprog, der kan forene verdens arbejdere. Og med flagets femtakkede grønne stjerne får man, som dagbøgerne fortæller, talrige venner inklusiv måltider og flasker af den lokale vin!

Den anden årsag til, at det er en oplevelse at læse ”Sommeren 38” er, at den kontrapunktiske dagbogskomposition viser den giftigt eskalerende konflikt, hvor de to venner i tiltagende grad går hinanden på nerverne og til sidst skilles i Sydfrankrig. Især er Halfdans udfald mod sin rejsefælde i dagbogen hård kost. ”Tage ved sikkert godt nok at han er sådan en lille rabiat hysteriker” Eller lige så sødt: ”Hans naivitet grænser til dumhed, og hans efterlignelsestrang og overkompensasjon er vulgær og abeagtig”. Den side af Danmarks muntre, lune og ufattelig populære rim- og remsedigter kendte de fleste ikke. Ligesom de færreste er klar over, hvilken rasende, indigneret og ekspressiv politisk engageret skikkelse og digter, den unge Halfdan Rasmussen var. Der er meget guld at hente i ”Sommeren 38”!

Halfdan Rasmussen og Tage Lau: Sommeren 38. Dagbøger. Redigeret af Tom Nagel Rasmussen med indledning af Svend Rybner. Gads Forlag. 299,95 kroner. 230 sider. Gads Forlag.