Prøv avisen

Fotobog viser magien og poesien i antikvariater og private bogsamlinger

I Gudhjem på Bornholm bor biolog og bisamler Ole Hertz. Her er hans bogsamling. – Alle fotos: Kurt Rodahl Hoppe.

Fotograf Kurt Rodahl Hoppe har besøgt private bogsamlinger, biblioteker og antikvariater til sin nye fotobog ”Bogsteder”. Her indfanger han med sit kamera den helt særlige stemning, der opstår på steder, hvor bøger får lov til at samle sig

De kan se ud på mange måder, bogstederne.

Hos teolog og Kierkegaard-forsker Niels Jørgen Cappelørn bor bøgerne i brune læderrygge i hvide reoler, der strækker sig fra gulv til loft. Hos arkitekt og lektor på arkitektskolen i Aarhus Anne Elisabeth Toft er bøgerne stablet i stakke og har indtaget plads på både gulv, stue- og skrivebord. Antikvar Christian Kaabers private samling har fået selskab af udstoppede fugle, der ser ud til at bruge bøgerne som landingsplads. Og hjemme hos kunstnerparret Maja Lisa Engelhardt og Peter Brandes er ét rum slet ikke nok til den store bogsamling.

De private bogsamlinger er fotograferet af Kurt Rodahl Hoppe og optræder i hans nye fotobog ”Bogsteder” fra Forlaget Wunderbuch. Gennem 55 fotografier fra private bogsamlinger, biblioteker og antikvariater portrætteres bogstederne og den stemning, magi og poesi, der kan opstå på steder, hvor bøger samles.

Herman H.J. Lynge & Søn, Vangsgaards, Kirkegaards, Paludan, Seiers og Trianglen. I antikvarforretningerne står bøgerne udstillet i spotlys ved siden af både ny og gammel kunst. Medmindre, selvfølgelig, at der er tale om bøger, der er så gamle og særlige, at en glasmontre er fundet frem.

På bibliotekerne er nogle bøger også gemt bag glasruder. Andre er for alvor kommet bag lås og slå. På Danmarks Kunstbibliotek er fremsatte stiger og kringlede trapper nødvendige for at gøre den store bogsamling tilgængelig for dem. Og på Det Kongelige Bibliotek spreder samlingen af bøger sig over adskillige etager, mens også bibliotekets store, tunge maskiner, der rummer digitale bogsamlinger, er portrætteret i ”Bogsteder”.

Bogsamlingen tilhører Niels Jørgen Cappelørn, der er teolog, professor emeritus og direktør for Søren Kierkegaard Forsknings­centeret.
Bogsamlingen tilhører Maja Fick Hansen. Hun har tidligere arbejdet i Vangsgaards Antikvariat og er nu ekspedient i Faraos Cigarer, en butik med speciale i rollespil og tegne­serier beliggende i København.