Designpris går til personlig sygdomsfortælling

I dag blev priserne for det bedste boghåndværk uddelt på Den Sorte Diamant i København. Malene Lerager modtog Den Danske Bogdesignpris i kategorien håndindbundne bøger for bogen ”mærke”, som hun selv har skrevet, monteret, tegnet, klæbet og indbundet som et led i sin bearbejdelse af et psykisk tærende forløb med modermærkekræft

Malene Lerager bog ”mærke”, som hun selv har indbundet.
Malene Lerager bog ”mærke”, som hun selv har indbundet.

Et mørkt mærke, omkranset af en rødlig skygge. Sådan ser det mærke, der pryder forsiden til Malene Leragers bog ”mærke”, ud. Sådan så det modermærke, som Malene Lerager selv fik fjernet i 2014, efter hun havde fået konstateret modermærkekræft, også ud. I dag modtog Malene Lerager Den Danske Bogdesignpris i kategorien håndindbundne bøger for bogen, hun selv har bundet, designet og skrevet om sit sygdomsforløb.

Bogdesignprisen hylder udtryksfulde og innovative bud på nutidigt bogdesign, herunder Malene Leragers bog ”mærke”. Netop designet på bogen og nuancerne på modermærket har Malene Lerager haft i hovedet i flere år, før bogen blev til virkelighed, og denne gang kastede Malene Lerager, der normalt er bogbinder, sig også over selve indholdet i bogen. Det blev en vej ud af det mørke, sygdommen havde lagt på hendes liv.

”Den sårbarhed og skrøbelighed, som sygdommen gjorde opmærksom på, satte sig fast i mig på en måde, så jeg mistede lysten til at gå på arbejde, lysten til at lave bøger og følte mig fysisk udmattet,” siger bogbinderen.

Da hun først havde accepteret sin egen skrøbelighed, endte bogarbejdet i stedet med at blive en bearbejdelse af det forløb, hun havde været igennem.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Jeg har altid fundet det inspirerende, når kunstnere maler, skriver eller synger sig ud af deres problemer i livet, og sådan blev ’mærke’ også en slags scrapbog eller collage over mit eget forløb med billeder og udklip fra min journal og med mine egne tankestrejf,” siger Malene Lerager.

Hun håber med modtagelsen af prisen for bogen at kunne inspirere andre til at bruge det, de har og kan, kunstner eller ej, til at udtrykke sig og bearbejde svære oplevelser i livet i stedet for at gå i baglås, som hun selv gjorde i første omgang. ”mærke” kan opleves på den nu åbne udstilling ”Årets Bedste Bogarbejde 2017” på Den Sorte Diamant i København sammen med Forening for Boghaandværks 39 andre bud på nyskabende bøger og bogbind.