Prøv avisen

Det’ cool at læse i julen

Snemænd, pakkeleg, juletræer, drillenisser, død, sorg og glæde. Der er dybde og bredde i årets julekalenderhistorier

”Det’ jul, det’ cool, det’ nu, man hygger sig bedst”, synger MC Einar i rap-gruppens kendte julesang. Og for at undgå at man som MC Einar ender med at drømme om en hvid sandstrand, langt væk fra sne og juletræer, skal man nøje overveje, hvordan man skal sikre julestemningen i hjemmet. Intet er mere naturligt end at kaste sig over julekalendere, når der skal vælges ekstra højtlæsningsbøger i juletiden.

I år er der udkommet to helt nye julekalendere for børn. Den første, ”Vitello – 24 julehistorier”, består af 24 nye julehistorier, som Kim Fupz Aakeson sammen med tegneren Niels Bo Bojesen har skabt. De har drengen Vitello i hovedrollen. Han er vel 7-9 år og bor sammen med sin mor. ”Vitello”-serien er en af de mest populære drengeserier på dansk. Vitello er fuld af gode intentioner og særdeles initiativrig, men desværre er det sjældent, at resultatet står mål med hans ambitioner.

De 24 historier er korte og skarpe og lige til at læse op. Den første historie starter meget naturligt med et: ”Vitello vågner. Vitello ruller ud af sengen og skynder sig ud i køkkenet til mor, der sidder med sin mobil. ’Mor, det er den første december i dag.’ ’Åh min gud og skaber,’ siger mor. ’William har en julekalender med små pakker, og det har Max og Hasse også, hvor er min?’. ’Katastrofe,’ mumler mor.”

Katastrofen er ikke, at Vitello ikke får en julekalender, men er at finde i mobiltelefonen, idet moderen netop har fået at vide, at hendes mor kommer og bor nogle dage hos dem i julen. Hvorfor det er så forfærdeligt, opdager læseren efterhånden, som december måned ruller sig ud. Forholdet mellem mor og mormor går helt hen over hovedet på Vitello, der først og fremmest bekymrer sig om, hvorvidt mormor får pakket sin gavekuffert ud før juleaften. Vitellos julehistorier kan virke letbenede, men situationerne, Vitello skal håndtere, er der såmænd ofte en del gods i. Eksempelvis får Vitello på et tidspunkt en stor gave af sin selverklærede kæreste, Kamma, og krisen er nu, at Vitello ikke har tænkt på en gave til hende. Så skal der handles hurtigt, og her er det tydeligt, at Vitello (og Kamma) har et stort hjerte. Hvordan man mon selv reagerer i sådan en situation? Der er rigeligt at tale om i hver enkelt historie, for bag situationskomikken gemmer der sig masser af alvor. Niels Bo Bojesen er god til at fange det akavede og lidt skæve. Hans illustrationer er virkelig en julegave, selvom de ikke er særligt ”julede”.