Det er en forfriskende oplevelse at lytte til Grundtvigskirkens orgel

Nye klassiske udgivelser fra organist i Grundtvigskirken, Mads Høck, og Royal Liverpool Philharmonic Orchestra

Det er en forfriskende oplevelse at lytte til Grundtvigskirkens orgel

Grieg på Grundtvigskirkens orgel

På det imponerende og klangskønne orgel i Grundtvigskirken i København har organisten Mads Høck indspillet en række værker af Edvard Grieg (1843-1907). Sædvanligvis forbinder men ikke den norske komponist med orglet som instrument, men han skrev mange af sine indtagende småstykker for klaver og orkestrerede dem selv ved senere lejligheder. Og som Høck ganske træffende forklarer det, at eftersom ”orglet er et stort énmands-orkester, er det nærliggende at tage skridtet videre og kolorere den skønne musik med orglets farvepalet”.

Den nye indspilning på plademærket Paula (kan erhverves ved henvendelse til Classico Klubben) rummer Griegs på én gang traditionelle og fantasifulde Holberg Suite, opus 40, og den yderst populære Peer Gynt Suite med skattede numre som ”Morgenstemning”, ”Åses død” og ”I Dovregubbens hal”. Disse to suiter omkranser hele 12 lyriske stykker med titler, der ikke lader nogen tvivl tilbage om komponistens nationalitet. Mere norsk bliver det vel næppe, og selvom man er vant til at høre denne musik på klaver eller i orkesterudgave, vil det nok for de fleste være en forfriskende oplevelse at høre den udsat for det store orgel, som Mads Høck trakterer på fornemste vis. Nyd ikke mindst den fantastisk flotte sidste skæring på skiven!

5 stjerner

Grieg on the Organ. Mads Høck. PACD 182.

Kejserkoncerten med bonus

At Beethovens klaverkoncert nr. 5 fik det stolte tilnavn ”Kejserkoncerten”, skyldes den engelske udgiver, pianisten og komponisten Johann Baptist Cramer (1771-1858). Det var altså egentlig et reklamepåhit, men det passer i grund og bund godt til musikkens karakter, og man kan sagtens høre, at værket blev til i slutningen af Beethovens heroiske periode – i 1809, hvor han havde skrevet sine første seks symfonier.

En ny Naxos-indspilning af værket har den 37-årige russiske pianist Boris Giltburg som solist, og den 45-årige britisk-russiske dirigent Vasily Petrenko står i spidsen for Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Det er en flot fremførelse – optaget i juli 2019 i Liverpool – af et værk, der i forvejen findes i mange attraktive indspilninger, for generationer af pianister har taget livtag med det.

Som bonus får man et ungdomsværk, som Beethoven komponerede hjemme i Bonn – sandsynligvis allerede inden han var fyldt 14 år: en klaverkoncert i Es-dur. Den er naturligvis ikke på niveau med Kejserkoncerten, men viser på den anden side tydeligt hans kolossale talent – en spændende forret, som burde have været anbragt inden hovedretten, hvorved man også kunne have fået den kronologiske rækkefølge i orden.

4 stjerner

Beethoven: Piano Concerto Nor. 5, Emperor. Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, dirigent: Vasily Petrenko, solist Boris Giltburg. Naxos 8.574153.