Det er og bliver svært at binde ånd

Vi savner et sprog for følelser, sansninger og eksistentielle forhold, mener Hans-Jørgen Shanz. –

Vi savner et sprog for følelser, sansninger og eksistentielle forhold, mener Hans-Jørgen Shanz. – Arkiv Foto: Flemming Jeppesen/Fokus

bog
Three stars

Idéhistorikeren Hans-Jørgen Schanz’ lille bog om ånd er desværre blevet for diffus og for mistrøstig

Måske er det ikke helt passende at have idoler, når man er blevet 60 år. Men det har jeg nu alligevel, og et af dem er Hans-Jørgen Schanz, professor i idéhistorie ved Aarhus Universitet. Jeg har altid åbnet hans bøger med en særlig forventning, og det gjaldt selvfølgelig også hans nyeste bog, en ganske lille sag, der kort og godt hedder ”Ånd”. Schanz om ånd. Der var noget at glæde sig til.

Bogen skuffer desværre. Den virker ikke veloplagt, og den fremstår lidt pointeløs. Det står ikke klart, hvorfor Schanz egentlig har skrevet den, og man får mistanke om en bestillingsopgave, hvor parterne burde have sadlet om til noget andet.

Der er tre komponenter i bogen. Den første er en aktuel rammesætning, hvor Schanz til indledning og afslutning klager over tidens forfald: åndstabet, den fattige sprogbrug, én-dimensionaliseringen af tilværelsen. Vi er vænnet fra at stille de fundamentale og principielle spørgsmål. Der mangler plads til forlegenhed, undren og tænkning. Schanz antyder, at styrkeforholdet mellem ideologierne har spillet en rolle: såvel socialister som liberalister er

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.