Prøv avisen
Bog

Det er og bliver svært at binde ånd

3 stjerner
Vi savner et sprog for følelser, sansninger og eksistentielle forhold, mener Hans-Jørgen Shanz. – Arkiv Foto: Flemming Jeppesen/Fokus

Idéhistorikeren Hans-Jørgen Schanz’ lille bog om ånd er desværre blevet for diffus og for mistrøstig

Måske er det ikke helt passende at have idoler, når man er blevet 60 år. Men det har jeg nu alligevel, og et af dem er Hans-Jørgen Schanz, professor i idéhistorie ved Aarhus Universitet. Jeg har altid åbnet hans bøger med en særlig forventning, og det gjaldt selvfølgelig også hans nyeste bog, en ganske lille sag, der kort og godt hedder ”Ånd”. Schanz om ånd. Der var noget at glæde sig til.

Bogen skuffer desværre. Den virker ikke veloplagt, og den fremstår lidt pointeløs. Det står ikke klart, hvorfor Schanz egentlig har skrevet den, og man får mistanke om en bestillingsopgave, hvor parterne burde have sadlet om til noget andet.

Der er tre komponenter i bogen. Den første er en aktuel rammesætning, hvor Schanz til indledning og afslutning klager over tidens forfald: åndstabet, den fattige sprogbrug, én-dimensionaliseringen af tilværelsen. Vi er vænnet fra at stille de fundamentale og principielle spørgsmål. Der mangler plads til forlegenhed, undren og tænkning. Schanz antyder, at styrkeforholdet mellem ideologierne har spillet en rolle: såvel socialister som liberalister er fjendtlige over for ”ånd”; trods antagelser om det modsatte viste ungdomsoprørerne sig at være en af de mest materialistiske generationer i verdenshistorien, og konservatismen, som historisk har borget for ånd, er efterhånden blevet en vits.

Pengeborgerskabet har ikke længere interesse for kunst og kaster hellere pengene efter sport. Schanz finder ikke rigtig håb eller løsninger nogen steder, han er dyb pessimist og ser i stilen fra Adorno og Horkheimer sin bog som en flaskepost, kastet ud i havet. Så må man se, om nogen en gang finder den.

Andre læser lige nu