Claus Hempler: Det er uhyggeligt at forestille sig et samfund uden bøger

Inger Christensen har en særlig plads i hjertet hos sanger Claus Hempler, der i øjeblikket deltager i TV 2-programmet ”Toppen af poppen”

Claus Hempler læser bøger hver dag, og for ham er det lige så meget en rutine som at vaske op. –
Claus Hempler læser bøger hver dag, og for ham er det lige så meget en rutine som at vaske op. – . Foto: Martin Bubandt.

Jeg læser alt muligt, men jeg har et eller andet med lyrik. ”Alfabet” af Inger Christensen, synes jeg, er noget af det bedste, der nogensinde er skrevet på dansk. Det er jo ikke, fordi hun har skrevet så mange bøger, men en af de gode ting ved digte er, at det kan man læse igen og igen. Jeg er så heldig, at jeg har nået at høre hende læse op et par gange også. Jeg blev fuldstændig fortryllet af at høre hende, det var ligesom at høre en sanger. Der er en enorm dybde og tyngde i det hele, som om der er en hemmelighed indbygget i det, så hver eneste gang, jeg læser det, er det frisk og nyt. Jeg flyttede til Frederiksberg for 10 år siden, og der var Inger Christensen også lige flyttet hertil. Jeg så hende i min lokale Irma, og hver eneste gang jeg så hende komme med sin lille vogn og lægge smør og mælk deri, så tænkte jeg: ”Gud, det er hende, der har lavet ’Alfabet’.” Jeg fik selvfølgelig aldrig sagt til hende, hvor stor en beundrer jeg var.

Jeg kan godt lide at læse ting systematisk. Hvis jeg bliver optaget af en digter, så vil jeg gerne kunne læse hele værket fra ende til anden kronologisk. Sådan en som Peter Laugesen er jeg ved at læse kronologisk, der er næsten 60 digtsamlinger. Det er måske lidt tvangspræget, men det kan også noget. Man har en fornemmelse af, at han nærmest kan skrive et digt om dagen, mens Inger Christensen har siddet og broderet på de enkelte digte i enormt lang tid.

Jeg har det mærkeligt med e-bøger. Jeg har respekt for, at det eksisterer, og har forståelse for, at det kan være praktisk, men jeg elsker at være omkring mine bøger. Forestillingen om et fremtidssamfund, hvor der ikke fandtes bøger, og alt var digitalt, det er uhyggeligt at tænke på. Bøger er en naturlig del af min dagligdag. Det er ligesom de ting, man altid gør: Man vasker op, man vasker tøj, og så læser man bøger. Sådan er det for mig.

Der går ikke en dag, hvor jeg ikke læser på et eller andet tidspunkt. Jeg henter meget inspiration i bøgerne, i musikaliteten. Det er ikke altid bevidst, men det sniger sig ind. Der er også lagt en standard med Inger Christensen, der er så god, og så kan jeg nogle gange tænke: ”Hvordan skal jeg nogensinde nå op i de luftlag?”. Det synes jeg egentlig er en meget god ting, at hente inspiration hos meget store forfattere. Man kan ikke bare springe over, hvor gærdet er lavest, man skal også ligesom stræbe efter noget, der har et vist niveau. Også selvom man aldrig kommer op i nærheden af Inger Christensen.8