Det' gas. I ka' ta' det!

Film: Groft, ukunstlet og hylende morsomt er det, nr Anders Mathesen ruller sig ud i animationsfilmen Terkel i knibe. Premiere i dag

Foto fra filmen
Foto fra filmen.

Det' gas. I ka' ta' det! - Er du fresh? - Ska' du ha' en tsd, mormor? - N, hva' s dr, Terkel dr?

Hvis De har spurgt Dem selv, hvorfor ungerne gr rundt og siger sdan, er der nu mulighed for at f svaret i landets biografer. Op til pskeferien kommer nemlig filmen Terkil i knibe, der er baseret p en radio- og siden cd-fortlling af komikeren Anders Anden Mathesen, der virkelig er i vlten for tiden: han havde skrevet - og spillede alle rollerne i DR2's julekalender Jul p Vesterbro, havde sit eget stand up show i Cirkusbygningen i begyndelsen og 2004 og spillede titelrollen i teaterforestillingen om Simon Spies. Nu er det animationsfilmen p baggrund af den gamle radiofljeton, der har premiere.

Anders Mathesen har et stort og umiskendeligt satirisk talent, der bl.a. er karakteristik ved evnen til sprogligt at lytte forskellige typer prcist af - og s lige give den en ekstra tand. Som nu Onkel Stewart Stardust, der er hans mest kendte figur og som er med i Terkel-fortllingen, i standup-forestillingen Hva' snakker du om? og i Jul p Vesterbro. Det er ikke de fine nuancers komik; det er groft, ukunstlet og fyldt med sprogets vrste gloser. Men sjovt er det.

Sdan er det ogs med filmen. Den er noget af det sjoveste, jeg lnge har set - og jeg kendte historien i forvejen. Mathesen lgger stemme til alle figurerne, der er vakt til live af instruktr-trojkaen Stefan Fjeldmark, Thorbjrn Christoffersen og Kresten V. Andersen. De fire fortjener ros for med et lille budget og nogle sjove tykke figurer med tndstikslemmer at have skabt en film, der grovkornet som den er, giver helt ny mening til begrebet skolekomedie. Den handler om Terkel, der kommer i knibe, da han stter sig p en edderkop p en bnk i skolegrden. Han ved bare ikke, det er derfor. Men for fremtiden ville jeg vogte mig for ptaget venlige naturelskere. Sdan nogle kan g over gevind. I det hele taget skal man efter filmen at dmme ikke tage de voksne for serist. Et er nemlig, hvad de siger, et andet er, hvad de gr. Som nu Terkels overbekymrede mor, der altid mener, at Terkel nok er ved at rage sig en farlig sygdom til, men som selv ryger mindst to cigaretter ad gangen samtidig med, at hun konsekvent ikke hrer efter, hvad Terkel siger.

Er du fresh? S er det ind og se Terkel. Den holder nppe i 100 r, men hvem gr det?

Terkel i knibe. Danmark 2004. Instruktion: Stefan Fjeldmark, Thorbjrn Christoffersen og Kresten V. Andersen. 78 min. Premiere i 75 biografer.

kultur@kristeligt-dagblad.dk