Det holstenske Schweiz byder på enestående natur

Holstensk Schweiz har været beboet i flere tusinde år, og i slutningen af middelalderen blev byerne økonomiske centre

Udsigt over Plön Storesø med Plön slot i baggrunden. Byen er omgivet af i alt 16 søer.
Udsigt over Plön Storesø med Plön slot i baggrunden. Byen er omgivet af i alt 16 søer. Foto: Ritzau Scanpix.

Holstensk Schweiz – Holsteinische Schweiz, som området hedder på tysk – er et enestående naturområde mellem Kiel og Lübeck. Hvis man har besøgt Schwerin i bil og er kørt derned via landegrænsen ved Padborg/Flensborg, kan det anbefales, at man på ud- eller hjemturen gør et ophold i dette område, som er præget af et kuperet landskab med søer, skove og mindre byer.

Navnet kan dog undre lidt, for der er ikke bjerge som Alperne i Schweiz. Det højeste punkt er Bungsberg, som er 168 meter over havet. Navnet Holsteinische Schweiz opstod i 1800-tallet, da rejser til Schweiz var populære.

Holstensk Schweiz har været beboet i flere tusinde år, og i slutningen af middelalderen blev byerne økonomiske centre, og godsejerne i området prægede økonomien og formede landskabet ved dyrkning af jorden. Danmark administrerede Slesvig, Holsten og Lauenborg op til 1864, hvor vi tabte krigen mod Prøjsen og Østrig.

Efter Første Verdenskrig blev herregårdsøkonomierne delvist opløst, og efter Anden Verdenskrig blev turisme en vigtig del af økonomien i Holstensk Schweiz.

Området er velegnet til vandring og cykling, og der er mulighed for bådture på en del af de omkring 200 søer.

En af bådturene hedder 5-Seen-Fahrt og udgår fra byen Malente-Gremsmühlen. Den varer et par timer, og først sejler man på Dieksee, dernæst Langensee, Behlersee, Höftsee og Edebergsee og dernæst tilbage ad stort set samme rute. Undervejs kan man i godt vejr slappe af på åbent dæk, nyde fuglelivet, se smukke bebyggelser og passere gennem smalle kanaler.

Interessante byer i området er for eksempel Plön, som er en gammel slotsby med et kursted og omgivet af 16 søer. Her er omkring 13.000 indbyggere. Malente er en gammel kurby, hvor man hævder, at det lokale klima har en helbredende virkning. Eutin har flot arkitektur, haver og parker og er områdets kulturelle midtpunkt.

Bosau er kendt som en aktiv by og er udgangspunkt for mange vandreture, og byen skulle have verdens mindste domkirke, den 850 år gamle St. Petri, og endelig har Dersau ry for at være et paradis for vandrere og cyklister, og der er mulighed for at sejle, padle, fiske eller spille golf.