Det Kongelige Bibliotek iscenesætter dansk kulturarv på ny

Danmarks nationalklenodier er genopstået i nye rammer på Det Kongelige Bibliotek

Den danske filosof Søren Kierkegaards brev til sin forlovede, Regine Olsen, er et af de klenodier, som vises frem på udstillingen ”Skatte i Det Kongelige Bibliotek”.- Presse
Den danske filosof Søren Kierkegaards brev til sin forlovede, Regine Olsen, er et af de klenodier, som vises frem på udstillingen ”Skatte i Det Kongelige Bibliotek”.- Presse. Foto: Det Kongelige Bibliotek.

Søren Kierkegaards brev til sin forlovede, H.C. Andersens dagbog og Frederik II's krigsbog. Det er blot nogle af de mere end 50 genstande, som Det Kongelige Bibliotek viser frem i en ny udstilling, ”Skatte i Det Kongelige Bibliotek”.

Siden 2012 har den enestående samling af blandt andet litterære og filosofiske klenodier været iscenesat af den russiske avantgardekunstner Andrey Bartenev, men nu har udstillingen skiftet form og fået nye rammer.

”Det er en permanent udstilling, som alligevel er dynamisk, fordi iscenesættelsen forandrer sig over tid. Efter en årrække med kunstnerisk iscenesættelse er der skruet ned, så Montanasalen fremstår meget nær sin oprindelige form skabt af Montana Møblers grundlægger, Peter J. Lassen,” siger Uffe Paulsen, der er kommunikationskoordinator ved Det Kongelige Bibliotek.

Formålet med gentænkningen har været at lade bibliotekets genstande fremstå så tydelige for publikum som muligt.

Genstandene er rykket tættere på glasset og er blevet tematiseret i ét af ni forskellige temaer, som dækker over alt fra litteratur til naturvidenskab, hvor hvert tema har visse fokuspersoner som Karen Blixen, Søren Kierkegaard og Tycho Brahe. På trods af ændringer i udtryksformen er der altså ikke tale om en helt ny udstilling.

”80 procent af genstandene er de samme som i den foregående periode. Men efter en årrække med iscenesættelsen af Andrey Bartenev forsøger vi nu at formidle stoffet på en anderledes måde. Om nogle år vil udstillingen igen blive iscenesat af en ny international kunstner, så selvom man som gæst har været forbi før, kan man sagtens komme igen og opleve de samme ting på en ny måde.”

Udstillingen ”Skatte i Det Kongelige Bibliotek” løber frem til den 31. december 2017.