Prøv avisen
Film

Man skal stå ved sig selv, selvom det koster

4 stjerner
Bryan Cranston (fra tv-serien ”Breaking Bad”, med flere) er nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for sin indsats i ”Trumbo”, hvor han spiller titelpersonen. - Foto: Scanpix

Filmen ”Trumbo” er en tankevækkende beretning om manuskriptforfatteren Dalton Trumbos skæbne under kommunistjagten i USA i 1950'erne

Mange vil nikke genkendende til store film som ”Prinsessen holder fridag”, ”Spartacus” og ”Exodus”. Vi kan måske huske Audrey Hepburn som den smukke prinsesse, Kirk Douglas som slaveoprøreren Spartacus og Paul Newman som en jødisk Haganah-soldat i ”Exodus”. Stjernefilm, der fik masser af Oscars, også for bedste manuskript.

En god film er ikke bare en god instruktørs værk eller gode skuespilleres præstationer. Hvis manuskriptet ikke dur, bliver det hele noget møg. Derfor er manuskriptforfatterens indsats en væsentlig ingrediens i det at lave en god film.

Manden bag manuskripterne til de tre nævnte film (og mange flere) hedder Dalton Trumbo (1905-76). Filmen ”Trumbo” handler om ham i de hysteriske og svære år i 1950'ernes USA, hvor mccarthyismen hærgede kulturlivet i Amerika.

Under Anden Verdenskrig var USA og Sovjetunionen allierede i kampen mod Nazityskland, men efter krigen gik det hurtigt over i kold krig. Venskab blev til fjendskab, og i USA begyndte man hurtigt at tale om den røde fare som en farlig indre fjende i landet. Kommunisterne ville overtage magten og indføre diktaturet.

I Washington blev der dannet en komité, HUAC (House Un-American Activities Committee), der skulle afsløre u-amerikansk virksomhed. Den rettede også sit søgelys mod Hollywood. Over 300 mennesker i filmbranchen blev nægtet arbejde og registreret på en sortliste. Den amerikanske senator Joseph McCarthy var en frontfigur i denne jagt på kommunister, og skuespillere, instruktører og manuskriptforfattere blev stævnet til at møde for komitéen, hvor de skulle redegøre for deres politiske ståsted.

Dalton Trumbo var en succesfuld og rig manuskriptforfatter i Hollywood. Han blev medlem af det amerikanske kommunistparti i 1943, hvilket ikke var forbudt, da partiet var fuldt lovligt. I 1947 blev han indkaldt for komitéen, hvor han nægtede at besvare spørgsmål om sit politiske ståsted. Han mente, at det hørte til privatlivets fred, og at den amerikanske forfatning ikke gav statsmagten ret til at vide, hvad han politisk mente. Det blev takseret til foragt for komitéen og gav ham en fængselsdom! Det er den proces, der skildres i filmen.

Trumbo spilles af en uhyre velspillende Bryan Cranston, der er nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle. Vi følger ham fra succes i 1947 til fængsel og sortlistning op gennem 50'erne til succes igen med ”Spartacus” og ”Exodus”. Det var hårde år.

Pointen i filmen er, at man skal stå ved sig selv, selvom det koster. I en scene står Trumbo i 1947 og ser ud over sit dejlige landsted i Hollywood. ”Vil du give afkald på alt dette”, spørger en ven, ”for retfærdighedens skyld?”.

Det vil og gør Trumbo. Som han selv siger, må man bruge Jesu renhed og djævelsk snilde i den kamp, der kommer - og det gør den! Mange andre brød med deres principper og solgte deres sjæle for ussel mammon.

Det koster at stå ved sig selv. Det er en tankevækkende historie, filmen fortæller.

kultur@k.dk