Det mislykkede kupforsøg

Uanset hvilket forhold "Operation Valkyrie" har til de faktiske begivenheder, er det en elementært spændende og velfungerende film

Tom Cruise, der i 1980'erne blev kendt som hjerteknuser nummer ét i film som "Top Gun" og "Cocktail", er faktisk en rigtig god skuespiller. Hans store erfaring som actionhelt gør, at han virker som den helt rette til rollen som Claus von Stauffenberg. –
Tom Cruise, der i 1980'erne blev kendt som hjerteknuser nummer ét i film som "Top Gun" og "Cocktail", er faktisk en rigtig god skuespiller. Hans store erfaring som actionhelt gør, at han virker som den helt rette til rollen som Claus von Stauffenberg. –. Foto: SF-film.

Anden Verdenskrig er en tilsyneladende uudtømmelig kilde til fortællinger. Der er egentlige krigsfilm fra krigens mange fronter, gruopvækkende historier fra koncentrationslejrene, beretninger om livet og modstanden i de besatte lande. Og så er der fortællingerne om, hvad der skete bag kulisserne.

For et par år siden vakte "Der Untergang" debat med sin skildring af de sidste dage i Hitlers førerbunker, og nu kommer filmen om det mest berømte af de mange mislykkede attentater mod Hitler. Det fandt sted den 20. juli 1944 i Hitlers østlige hovedkvarter, Ulveskansen, der lå i det nordøstlige Polen. Bag attentatet stod en lang række tyske officerer og politikere, der ikke kun havde som mål at slå Hitler ihjel. De havde også planer om en egentlig magtovertagelse.

Attentatet mislykkedes som bekendt. Hitler blev kun overfladisk såret, de sammensvorne blev henrettet omgående, og Der Führer mente sig sidenhen beskyttet af et særligt forsyn, hvortil kom, at sikkerheden omkring blev yderligere skærpet, så det blev endnu sværere at komme i nærheden af ham.

Centralt i kupforsøget stod oberst Claus von Stauffenberg, og det er ham, der er hovedpersonen i Bryan Singers "Operation Valkyrie". Vi følger ham, fra han i marts 1943 såres under ørkenkrigen i Tunesien, til han bliver henrettet ved skydning natten efter det mislykkede kupforsøg: "Leve det hellige Tyskland" er hans sidste ord!

I Tyskland har historikere diskuteret filmens forhold til sandheden, og der synes at være flere forhold i den, der enten er direkte forkerte, eller som i hvert fald bøjer de faktiske hændelser og deres rækkefølge efter dramaturgiske formål. For en lægmand er det vanskeligt at tage stilling til den slags, men sikkert er det, at "Operation Valkyrie" fra første færd er nervepirrende spændende på trods af, at enhver jo på forhånd ved, at missionen vil mislykkes. Man sidder bare og håber på, at historiens gang havde været anderledes. For hvad nu, hvis?

Filmen har Tom Cruise i rollen som von Stauffenberg. En gammeldags aristokrat, en junker, og en ærekær nationalist, der ikke kan holde ud at se på, at hans land er på vej i afgrunden. Nok har han som soldat svoret en ed til hæren og ikke mindst til føreren personligt, men han føler sig mere forpligtet til at kæmpe for sit land og for hærens ære. Mange har måske svært ved at se Tom Cruise i rollen som en af antinazismens helte. Cruise har et noget blakket ry i offentligheden, og så ser han så rasende godt ud, at det måske kan være svært at tage ham alvorligt! Men han er faktisk en meget dygtig skuespiller, der har så stor erfaring med at spille actionhelt, at han virker helt rigtig i rollen.

I godt to timer følger vi tilrettelæggelsen og afviklingen af kuppet samt ikke mindst naziregimets endelige sejr over de sammensvorne. Von Stauffenberg bliver introduceret til en gruppe højtstående militærfolk, der vil af med Hitler. Centralt i filmen står spørgsmålet om, hvem der er ven, og hvem der er fjende. Mange er bange for at tage stilling, for alle synes at være klar over, at krigen går på hæld, men det nazistiske magtapparat er stadig intakt, så hvis man bliver taget i at konspirere mod Hitler, er det den visse død. Så der bliver spillet meget dobbeltspil i magtens korridorer.

"Operation Valkyrie" er en elementært spændende film om en række begivenheder, der måske kunne have ændret historiens gang.

Operation Valkyrie. Instruktion: Bryan Singer. USA 2009. 123 minutter. Premiere i 52 biografer.

kultur@kristeligt-dagblad.dk