Prøv avisen
Dramaserie

DR-drama er en fremragende eksistentiel udforskning af det senmoderne liv

5 stjerner
Lars Mikkelsen og Ann Eleonora Jørgensen kan de næste uger opleves på DR 1 søndag aften i dramaserien "Herrens Veje". Foto: Tine Harden/DR

I ”Herrens Veje” er mennesket for en gangs skyld ikke alene. Konflikterne er sjælelige og eksistentielle. Ikke kolde på magtens tinde

Der vil være overvældende mange store ord om Gud, Jesus, synd og tvivl i ”Herrens Veje” for dem, for hvem folkekirken er et højtidshus og kristendommen et fjernt minde. For Adam Prices og Kaspar Munks modige bud på fjernsynsfællesskab søndag aften tør tale, hvor senest ”Bedrag” og ”Arvingerne” endte med rungende tavshed.

Allerede i første afsnit bliver Lindegård Kirkes præstegård beboet af komplekse mennesker og ikke karikaturer. ”Så synger jeg for dig”, siger Lars Mikkelsen som provst Johannes Krogh med sin særegne varme myndighed til den døende Niels Erik.

Og så synger han. ”Op, al den ting, som Gud har gjort”. Indrammet af det bløde solskin i det humanistiske studerekammer sidder to voksne mænd, synger en salme, holder i hånden – og græder. DR’s sjælesorg er renset for al vores samfunds distance til livets største spørgsmål, til følelser, til tro. Det er public service i sin reneste form. Og det er ikke, hvad vi gennem de seneste år har været vant til at få serveret søndag aften på DR 1.

Tempoet er højt, også for højt, men kan foreløbigt tilgives, fordi serien skal løbes i gang, konflikterne skal præsenteres, karaktererne skabes. Billedsiden er lykkeligt befriet for københavnerfetichisme.

Byen er sløret og ikke et koldt subjekt i handlingen. Fotograferingen hviler i naturen, i ansigterne, i kirkehvælvingerne og i præstegårdens mange kvadratmeter. Billedsiden udtrykker det indre, det følelsesmæssige, ikke det skin af indhold, nordic noir endte som. Teksten til kendingsmelodien er desværre pjattet nok på engelsk. Hvor ville det ellers have været klædeligt, hvis også sangeren turde tage Guds navn i sin mund.

Lars Mikkelsens indledende animerede tale om tro er beviset på, hvorfor netop Mikkelsen er alle vegne.