Det syge rampelys

Mari Jungstedts Den farlige legforegår i modeverdenen, hvor anoreksi er en del af den etiske gråzone

Det syge rampelys

Mari Jungstedt og Gotland. En forfatter og et sted uløseligt forbundet med hinanden nu endnu mere, efter at svenske Mari Jungstedts ottende krimi, Den farlige leg, er udkommet. Mari Jungstedt er egentlig journalist, men hun og familien har sommerhus på Gotland, og da hun for knap en halv snes år siden besluttede sig for at skrive en krimi, var det oplagt at vælge Gotland som scene for sine historier.

På den måde lærte læserne kriminalinspektør Anders Knutas, hans højrehånd, vicekriminalinspektør Karin Jacobsson, og journalisten Johan Berg at kende. Og som det tit går, når krimierne udspiller sig på et forholdsvis afgrænset område, som for eksempel en ø eller en ø-gruppe, så fik læserne efterhånden også et bedre kendskab til stedet, i dette tilfælde Gotland og småøerne omkring samlet i Gotlands Kommune.

LÆS OGSÅ: Ronja Røverdatter flytter i kollektiv

I Den farlige leg er stilen en smule anderledes, da en stor del af handlingen er henlagt til Stockholm. Offeret er en stockholmsk kendis, modefotografen Markus, der er på opgave på en af de gotlandske øer, Furillen. Han forsøges dræbt og er herefter så ilde tilredt, at det er uvist, om han nogensinde kommer ud af sin koma.

Anders Knutas og kolleger er hurtigt i gang med at efterforske sagen, der fører lige ind i en fashionabel modeverden i hovedstaden. Det vrimler med modeller, stylister, fotografer og designere, og blandt disse en af Sveriges mest kendte fotomodeller, den unge Jenny, der er fra Gotland, hvor hendes familie stadig bor, og hvor hun gik i gymnasiet, indtil hun besluttede at satse på modelkarrieren.

Undervejs i historien tager Mari Jungstedt fat på et problem, der desværre tit ses i netop modeverdenen, nemlig spiseforstyrrelse eller anoreksi. For mens den unge Jenny har succes og trives som internationalt efterspurgt fotomodel, så er en anden ung gotlandsk pige, Agnes, indlagt på en institution for unge piger, der lider af spiseforstyrrelser. Også hun higede efter et liv som fotomodel, men i hendes tilfælde fik anoreksien overtaget.

Det står efterhånden klart, at det er i spændingsfeltet mellem den succesrige Jenny og den dødsenssyge Agnes, at løsningen på drabsforsøget på fotografen skal findes. En eller anden har tilsyneladende sat sig for at slå til mod den verden, der foruden lækre billeder også skaber syge kvinder.

Den farlige leg er spændende, og den vinder især ved den indlevende måde, Mari Jungstedt beskriver den anoreksiramte Agnes tanker og følelser. En omfattende research må ligge til grund for den del af historien, for har man ikke før forstået, hvor frygteligt og farligt et liv med spiseforstyrrelse er, så er man ikke i tvivl, når man har læst Den farlige leg.


Læs et gratis uddrag af bogen her: