Prøv avisen

Det var en ond drøm

På Roskilde Festivalen markerer en mindelund den tragedie, der for ti år siden kostede ni unge mænd livet. Foto: Malene Korsgaard

Ulykken på Roskilde Festival i 2000 blev et vendepunkt for den traditionsrige festival. En oplevelse, der gav ar på sjælen, også for festivalledelsen

Ulykken i 2000 ændrede Roskilde Festival. Den katastrofale nat for 10 år siden, hvor ni unge mænd mistede livet under en koncert, fik festivalledelsen til at overveje, hvorvidt de nogensinde skulle lave festival igen.

"Det var en ond drøm. Vi har aldrig oplevet dødsfald ved scenerne før. Og vi skullet tage stilling til, hvad der skulle gøres. Skulle festivalen gennemføres og nogensinde gentages," siger festivaldirektør Henrik Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Da døden indtog festivalen

Han og kollegerne fra ledelsen, Henrik Bondo Nielsen og talsmand Esben Danielsen, er mødt op ved den mindelund, ni piletræer og ni sten, som festivalen satte op efter ulykken i 2000 ved siden af den scene, hvor alt gik galt på, man troede var verdens sikreste festival.

"Vores og alles selvopfattelse før 2000 var, at sikkerheden var den bedste i verden. Derfor ramte ulykken dobbelt så voldsomt. Når det kunne ske for os, kunne de ske for alle. Vi var ikke længere usårlige," siger Henrik Bondo Nielsen.

Men festivalledelsen ville rette op på fejlene. Festivalen måtte ikke stoppe. Organisationen, hvoraf størstedelen består af frivillige, skulle bevise, at festivalen kæmpede videre.

"Det var godt nok forfra. Og festivalen blev fundamentalt ændret den nat. Når vi kørte rundt i en bil med festivallogoet, var det ikke længere en positiv ting. Folk havde pludselig et andet billede af festivalen end før," siger Henrik Rasmussen.

Året efter ulykken var festivalen oppe at stå igen, dog med 10.000 færre besøgende. Festivalledelsen blev voldsomt kritiseret for problemer med kommandoveje, beredskab og forældede sikkerhedsforanstaltninger. Desuden ville festivalen ikke tage ansvaret for ulykken.

"Vi fik tæsk i medierne, som ledte efter en syndebuk. Men man kunne ikke tage de nødvendige skridt tilbage og se, hvad der skete. Hele forløbet har blot gjort sorgarbejdet sværere. Dialogen gik desværre i stykker med nogle af familierne, mens vi er i kontakt med andre," siger Esben Danielsen.

Han og de to Henriker vil aldrig glemme katastrofenatten i 2000, men de føler, at de er kommet videre.

"Jeg føler ikke nogen skyld. Vi havde det selvfølgelig meget skidt. Man troede ikke, det kunne ske. Men vi kan desværre ikke spole tiden tilbage og gå tre skridt tilbage," siger Henrik Bondo Nielsen.

Talsmand Esben Danielsen (th), direktør Henrik Rasmussen (midt) og Henrik Bondo Nielsen (tv). Foto: Malene Korsgaard
Foto: Malene Korsgaard