Dette værk er Mozarts musikalske visitkort

Mozarts 32. symfoni er en utrolig humørspreder, men det er ikke alle, der vil kalde den for en symfoni

Mozarts 32. symfoni kan høres på ”Mozart The Symphonies” fra plademærket Telarc.
Mozarts 32. symfoni kan høres på ”Mozart The Symphonies” fra plademærket Telarc.

Der er mange musikskribenter og cd-udgivere, der har valgt ikke at medtage dette værk i rækken af Mozarts (omkring) 41 symfonier. Argumentet herfor er, at der angiveligt skulle være tale om en ”tredelt italiensk ouverture”.

Som pladesamler vil man imidlertid gerne have orden på tingene, og jeg kontaktede derfor den højeste autoritet i dette spørgsmål: Institutionen Mozarteum i Salzburg, der ikke bare har sit eget orkester, men også en række eksperter i Mozarts liv og værker. Og ja, nummer 32, der har Köchel-nummeret 318 og står i G-dur, er vitterlig en symfoni, om end en kort en af slagsen.

Alene den korte varighed kan naturligvis virke forvirrende – den samlede spilletid er som regel på beskedne otte minutter. Den slags værker havde Mozart på det tidspunkt – symfonien er komponeret i april 1779 hjemme i Salzburg – skrevet adskillige af, men nummer 32’s eksplosive indledning, dens yndefulde midterdel og dens sprudlende finale gør den alligevel til en ganske særlig størrelse blandt Mozarts korte symfonier. En utrolig humørspreder som så mange andre værker, han begavede verden med. Og på samme tidspunkt en slags musikalsk visitkort: Her er jeg, Wolfgang Amadeus Mozart. Med hele orkestret, inklusive trompeter og pauker, synes det unge geni at komme buldrende gennem Salzburgs trange gader: I må da kunne høre, at jeg er blevet for stor til denne ravnekrog!

Som pladesamler er man blevet utroligt forvænt – ikke alene med kvalitet, men også med kvantitet. Man kan – snart sagt for ingen verdens penge – købe bokse med enhver af de store komponisters samlede symfonier.

Når det gælder Mozart, er det et glimrende valg at anskaffe sig en boks fra plademærket Telarc, hvor den australske dirigent sir Charles Mackerras står i spidsen for Prags kammerorkester. På 10 skiver indeholder den samtlige Mozarts symfonier i stort set kronologisk rækkefølge. Den medfølgende booklet giver en nødtørftig, men ganske rimelig redegørelse for den skat, man har erhvervet sig.

Og ja, nummer 32 har fundet sin velfortjente plads på den syvende skive.