DR's danmarkshistorie kritiseres som venstresnoet propaganda

Afslutningen på DR's store seriesatsning om danmarkshistorien er venstreorienteret, mener blå politikere.

Skuespiller Lars Mikkelsen er den gennemgående fortæller i DR's danmarkshistorie, hvor det sidste afsnit blev vist lørdag aften.
Skuespiller Lars Mikkelsen er den gennemgående fortæller i DR's danmarkshistorie, hvor det sidste afsnit blev vist lørdag aften. Foto: /ritzau/Dr Handout

Lørdag aften rullede det sidste afsnit af DR's stort anlagte dokumentarserie om danmarkshistorien over skærmen. Men det var ikke alle seere ude i stuerne, der var lige tilfredse med det, de så.

DF-næstformand Søren Espersen kalder afslutningsafsnittet for en regulær skandale.

- Det var ikke dokumentar, det vi så. Det var en gang venstresnoet propaganda i helt stor stil, siger han.

- For eksempel en beskrivelse af modstandskampen uden Kaj Munk, uden Christmas Møller og uden modstandsgruppen Holger Danske.

DR-seriens sidste afsnit skildrer blandt andet besættelsestiden og modstandskampen - men alt for ensidigt, kritiserer flere historikere ifølge Kristeligt Dagblad.

Søren Espersen er enig. Han fremhæver, at borgerlige politikere og modstandsfolk glimrede ved deres fravær.

- Tidligere latterlige udsendelser som for eksempel "1864" henholdt man sig til, at det var fiktion, og at man kunne gøre nogenlunde, som man ville. Men det her skulle være dokumentar, siger Søren Espersen.

Han henviser til tv-dramaserien "1864", der fik kritik for at være upræcis med de historiske detaljer og politiserende. Tidligere dramachef i DR Ingolf Gabold kaldte også serien for "et slag mod DF".

Også De Konservatives medieordfører, Naser Khader, mener, at DR har en tendens til at fremstille heltene som venstreorienterede. Han peger på tv-dramaerne "1864", "Borgen" og "Krøniken".

- Man skal fortælle en historie, der repræsenterer alle dele af Danmark og ikke kun den ene side, siger Khader.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) melder sig med et tweet også ind i debatten:

- Der går en lige linje fra nedlæggelse af radiounderholdningsorkestret til sidste afsnit af danmarkshistorien. Der bør ryddes på templets trapper.

Søren Espersen ved ikke, hvordan man skal reagere over for DR og forudser også, at DR's ledelse "nok er ligeglad med kritikken":

- Men et godt sted at starte er de forhandlinger om et nyt medieforlig, der starter efter nytår.

DF har tidligere erklæret, at DR's budget bør skæres med 25 procent. Naser Khader advarer mod, at DR med finaleafsnittet har givet kritikerne i Folketinget ekstra skyts til medieforhandlingerne.

- DR gør det svært for os tilhængere. Vi har en del kritikere på Christiansborg, som nærmest vil slagte DR. Dem har man givet skyts. Så det bliver nogle svære forhandlinger, siger han.

Ane Saalbach, redaktør for "Historien om Danmark", understreger over for Kristeligt Dagblad, at ideologi ikke har været styrende for serien på nogen måde. Hun siger samtidig, at DR tager kritikken til sig.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, mener heller ikke, at der er hold i kritikken.

- Kritikken fra højrefløjens sædvanlige hystader er ren nonsens, skriver han på Twitter.

/ritzau/