Prøv avisen

Digtekunst på festival i Aarhus

Både unge og gamle var mødt op, da der i går morges var morgensangs-dropin i Aarhus Domkirke i forbindelse med Folkeuniversitetets ”Århundredets festival – 1800-tallet”. – Foto: Lars Aarø/Fokus.

Ingemanns salmer er 1800-tallets ypperste digtekunst, mener dom-kantor Carsten Seyer-Hansen

Sjældent har I østen stiger solen op givet så meget mening, som den gjorde i går morges i Aarhus Domkirke: Solen var stået op over havet ved den østvendte Aarhus Bugt, halvanden times tid før omkring 300 børn og voksne samledes for at synge morgensang med forårets stærke lys væltende ind i det store kirkerum.

Sangkraft Aarhus og Aarhus Domkirke havde i forbindelse med Århundredets Festival 1800 tallet inviteret til morgensangs-dropin. Børnehaveklasser og 5. klasser fra den nærliggende Samsøgades Skole fyldte godt op, og også mange fra den ældre generation havde fundet vej til arrangementet.

Jeg havde en tid ved lægen her til morgen, og så tænkte jeg, at jeg også lige kunne smutte ind i kirken og være med til morgensangen, fortalte Lars Håkansson, der synes, at der generelt bliver sunget alt for lidt i Danmark.

LÆS OGSÅ: Spørg mig, hvor jeg hører til, og jeg skal fortælle dig, hvem jeg er

Det samme mente veninderne Else Bay Mortensen og Marianne Kold, der sad på bænken foran.

Der sker noget godt med både sind og krop, når man synger sammen med andre. Det er en glæde, der er svær at beskrive med ord, men som mærkes meget tydeligt, sagde de.

Domkantor Carsten Seyer-Hansen, der også er formand for Sangkraft Aarhus, ledede sangen og stod for en fælles opvarmning med udstrækningsøvelser og toneskalaer. Han havde blandt andet valgt to af B.S. Ingemanns kendteste morgensalmer, I østen stiger solen op og Nu vågne alle Guds fugle små.

Ingemanns salmer repræsenterer sammen med H.C. Andersen den ypperste digtekunst fra 1800-tallet, og når vi synger salmerne, synger vi også historien og sproget ind, siger Carsten Seyer-Hansen.

Han mener, at den danske sangskat bliver mere og mere diffus og udvandet for mange mennesker, og at det blandt andet går ud over vores forståelse og viden om historien. Derfor er et arrangement som morgensangs-dropin ifølge ham oplagt som led i en historisk festival.

Der er morgensangs-dropin i Aarhus Domkirke klokken ni hele denne uge.