Prøv avisen

Digter af Guds nåde

Bøger: Simon Grotrians rablende forfatterskab får ord med på vejen

Lyrikeren Simon Grotrians forfatterskab er svært at gå til. Rablende, balancerende på kanten til det helt uforståelige, samtidig med at man aner, at det her - det har substans. Hans Hauge har udnævnt Grotrian til en gennemført moderne og kristen salmist og opfordret salmebogskommissionen til at optage nogle af hans digte i den nye salmebog.

Det sker næppe, dertil er forslaget sikkert for kontroversielt og digteren ligeså. Grotrian deler gemytterne mellem begejstring og hovedrysten. Men de fleste er formentlig enige om, at forfatterskabet er af en karakter, der vil være tjent med nogle opklarende ord.

Det har Grotrian nu fået med Stefan Kjerkegaards »Digte er bjergede halse«. Kjerkegaard bekender sig som begejstret Grotrian-læser, men argumenterer også i bogens analyserende afsnit godt for, at der er mening i galskaben, en mening, der skal hentes et sted i forholdet mellem tradition og religiøsitet.

Grotrian siger et sted, at han er nødt til at slå nogle store rum op for ikke at få klaustrofobi, og Kjerkegaards bog giver en hel klar fornemmelse af det rum, Grotrian slår op.

At man næsten ikke kan lægge bogen fra sig, skyldes dog især bogens anden halvdel, der består af et par af forfatterens interview med Simon Grotrian samt en brevveksling mellem de to, forskeren og digteren af Guds nåde (Grotrians egen frejdige formel). Desperadoen, der stort set kun har sine digte, »de står som sværtede ruiner over levet liv« og sin tro. »Jeg tror på Gud og har ikke forstand på meridianer«, skriver han uden skygge af tvivl til forskeren.

Grotrians største bekymring er, at »visse læsere« tager ham for at være naiv, fordi han bruger humoren i sit forfatterskab, hvor der ikke er langt fra fnis til bøn, som Per Højholt har bemærket. Og naiv er nok ikke lige det første, der falder én ind, når man har læst bogen om og med Grotrian, som passende også kan få det sidste ord: »det er vigtigt at bevare jordforbindelsen. Frisk luft til hjernerne!«

Stefan Kjerkegaard: Digte er bjergede halse - om Simon Grotrians forfatterskab. 96 sider. 168 kr. Edition After Hand.

larsenkristeligt-dagblad.dk