Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Nekrolog

Dirigenten og holocaustoverleveren Mariss Jansons er død

Den lettiske dirigient Mariss Jansons blev 76 år. – Foto: Herbert Neubauer/AFP/Ritzau Scanpix.

Den lettiske dirigent Mariss Jansons, der modtog den danske Sonnings Musikpris 2018, er død, 76 år.

Han er død af et hjertestop i sit hjem i Sankt Petersborg i Rusland, oplyser Sankt Petersborgs guvernør, Alexander Beglov, ifølge nyhedsbureauet AFP.

”En oprigtig taknemmelighed for hans store kunst vil blive hos os for altid,” siger Beglov.

Jansons helbred skrantede i mange år med gentagne hjertetilfælde. Men ikke desto mindre blev han regnet som en af verdens største og mest dynamiske dirigenter.

Efter lægers anbefaling måtte han i juli aflyse en række planlagte koncerter med Bayerischen Rundfunks Symfoniorkester.

Jansons blev født den 14. januar 1943 i Letlands hovedstad, Riga. Hans far var dirigenten Arvid Jansons.

Men mest afgørende for hans første år i livet var hans mor Iradia, der var operasanger. Hun var jøde i det tyskbesatte Letland. Næsten samtlige jøder i Riga blev deporteret og dræbt under krigen. DR har i et tidligere portræt af Jansons skrevet, at han gravide mor blev smuglet ud af den jødiske ghetto i Riga for at føde på et hemmeligt sted. Det reddede dengang Mariss Jansons. Men værre gik det for hele moderens familie, der alle forsvandt under jødeudryddelserne.

Mariss Jansons modtog Sonnings musikpris 2018 på 745.000 kroner for sit ”intense” bidrag til at udvikle den symfoniske musik. I den forbindelse kunne Mariss Jansons opleves som dirigent ved en kocert i Operaen i København, hvor han førte Det Kongelige Kapel og et stort opbud af korsangere og solister gennem Mahlers anden symfoni, der har tilnavnet ”Opstandelsessymfonien”. Kristeligt Dagblads anmelder Peter Dürrfeld kvitterede med fem stjerner og ordene: ”Mariss Jansons er en af tidens ypperligste Mahler-dirigenter og magter at brede denne symfoni klart ud – og i et tempo, så man som tilhører virkelig får tid til at tænke over tingene.”

Jansons fik sin musikuddannelse i Sankt Petersborg, hvor familien var flyttet til i 1956. Hans store gennembrud som dirigent kom fra 1979, hvor han blev chefdirigent for Oslos Filharmoniske Orkester i en lang årrække. Han har været tilknyttet flere store europæiske symfoniorkestre, senest blandt andet Wiener Philharmoniker, der var det første til at bekræfte søndag, at han var død.

Han har gæsteoptrådt med danske orkestre, heriblandt Sønderjyllands Symfoniorkester og Sjællands Symfoniorkester. Han var en af de dirigenter, der stod højest på DR’s Symfoniorkesters ønskeliste.

/ritzau/