Fra Tal R til Næblerød: Her er kunstens tunge drenge og nye stjerner

De bedst sælgende navne i dansk samtidskunst tæller navne som Tal R og Michael Kvium, lyder eksperternes vurdering. Men der er også mere ukendte i den lille elite, der står for over 50 procent af indtjeningen på kunstmarkedet

Tal R, født Tal Rosenzweig, er én af de allerbedst sælgende danske kunstnere i øjeblikket. Her er han fotograferet i sit atelier ”Paradis” i Nansensgade i København. –
Tal R, født Tal Rosenzweig, er én af de allerbedst sælgende danske kunstnere i øjeblikket. Her er han fotograferet i sit atelier ”Paradis” i Nansensgade i København. – . Foto: Leif Tuxen.

Der er navne, som er så ”hotte”, at man instinktivt råber ”JA!” til dem. Der er gode, solide navne, man nikker begejstret til. Og så er der dem, man tager ind, fordi jungletrommerne i kunstverdenen lyder, at de kommer til at blive de næste store navne i dansk kunst.

På det danske kunstmarked står en lille elite, fem procent af alle billedkunstnere, for lige under 50 procent af den samlede omsætning, viste undersøgelsen ”Billedkunstens økonomiske rum” fra Handelshøjskolen i København, CBS, i november sidste år. Undersøgelsen var blandt andet baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt kunstnerne og gik ikke i detaljer med enkelte kunstneres indkomst. Men hos gallerier, kuratorer og kunstauktioner kan man få gode bud på nogle navne i denne kunstnerelite, og her kommer deres bud fordelt i tre kategorier.

De tunge drenge

Thorkild NB Nielsen, galleriejer og formand for Dansk Galleri Sammenslutning understreger, at det er på rygtebasis, han udtaler sig om, hvad der sælger hos gallerierne.

”Vi går ikke rundt med en liste i lommen. Men inden for danske kunstnere er der lidt det, vi kalder for A-gruppen. Det er navne som Olafur Eliasson, Michael Kvium, John Kørner og Tal R, der ligger helt i top,” siger han.

Alle har været på kunstmarkedet op gennem 1990’erne, og Tal R (hvis borgerlige navn er Tal Rosenzweig, og som er født i 1967) er i dag repræsenteret i USA, Storbritannien, Israel, Tyskland og Danmark.

Også kurator og kunstsamler Jens-Peter Brask, der påpeger, at han taler ud fra, hvad han som kurator vil anbefale i forhold til salg, placerer den hyperproduktive Tal R helt i toppen af dansk kunst.

”Han er én af mine darlings og en maler, der ikke hviler på laurbærrene,” siger han.

Olafur Eliasson (født 1967), der senere er blevet kendt som installationskunstner, begyndte sin karriere som billedkunstner. Og hans tidlige malerier begynder at tikke ind på auktionerne nu, fortæller Niels Raben, der er leder af moderne afdeling hos Bruun Rasmussen Auktioner.

”Nogle gange er det tilfældigheder, der bestemmer, hvem der bliver store, men meget handler også om markedsføring. Én som Eliasson er jo ikke blevet kendt for sine malerier, men på installationer som eksempelvis ’The Weather Project’ på Tate i London. Men fordi det er gået, som det er, sælger malerierne også rigtig godt,” siger han.

De solidt sælgende

”Kunstnere som Erik A. Frandsen, Claus Carstensen og Christian Lemmerz, der sammen med Kvium var en del af ’de unge vilde’ i 1980’erne, ligger også rigtig godt i svinget og har gjort det i et stykke tid,” siger Niels Raben.

Langt de fleste af de bedst sælgende danske kunstnere i øjeblikket er mænd. Men ifølge Niels Raben er der faktisk to ”damer”, der gør det rigtig godt, den ene er Cathrine Raben Davidsen (født 1972).

”Hvis vi ser et værk af hende hos en kunde, så tager vi det meget gerne med os,” siger han.

Det samme gælder med værker af Anette Harboe Flensburg (født 1961), der primært har arbejdet i rumlig installationskunst, men også lavet malerier.

Han placerer også navne som den nærmest fotografisk malende Allan Otte (født 1978) og Christoffer Munch Andersen (født 1979), der blandt andet opskalerer brugsgenstande fra hverdagen som en malerbakke eller et guitarplekter i sin kunst i denne kategori.

”Én som Ole Aakjær sælger også lige pludselig godt,” siger Thorkild NB Nielsen, og det kan hans gallerist, Kim Jørgensen, fra Galleri Oxholm bekræfte:

”Vi har lige rundet de 500 på venteliste til et Aakjær-værk. Da der var kunstmesse i Herning for nylig, solgte vi 13 værker på 24 minutter,” siger han.

Ole Aakjær er én af de danske kunstnere, der sælger godt, mener gallerist Thorkild NB Nielsen. Her er det portrættet ”Dead bird flying”, akvarel på håndlavet papir fra 2018. –
Ole Aakjær er én af de danske kunstnere, der sælger godt, mener gallerist Thorkild NB Nielsen. Her er det portrættet ”Dead bird flying”, akvarel på håndlavet papir fra 2018. – Foto: Ole Aakjær

Aakjær (født 1962) er kendt for sine farvestrålende akvarelportrætter, og hans karriere er gået kometagtigt hurtigt. Han debuterede for bare fem år siden med sin første akvarel, men havde sidste år sin første soloudstilling på det anerkendte Galerie Moderne i Silkeborg.

Thorkild NB Nielsen peger også på Jeppe Hein (født 1974), tidligere assistent hos Olafur Eliasson, som en kunstner, der sælger solidt for tiden. Han nævner også Ole Ahlberg, der er født i 1949 og kendt for sine erotiske Tintin-malerier.

De nye stjerner

En ”rising star” på kunstmarkedet i øjeblikket er Frederik Næblerød (født 1988), fortæller Niels Raben fra Bruun Rasmussen Auktioner.

”Næblerød regner vi helt klart blandt de kommende stjerner,” siger han.

”Men generelt er det sjældent, vi får billeder af så nye kunstnere ind. I udlandet kan der godt bare gå et år, fra et billede er indkøbt, til det brager videre på auktion, men danskerne vil gerne have tid til at nyde deres ting.”

Frederik Næblerød (født 1988) blev færdig på kunstakademiet sidste år, men er allerede én af de danske kunstnere, der sælger godt, lyder det fra eksperter. Her ses Næblerøds ”Predator” (kødæder), autolak på MDF-træplade fra 2018. –
Frederik Næblerød (født 1988) blev færdig på kunstakademiet sidste år, men er allerede én af de danske kunstnere, der sælger godt, lyder det fra eksperter. Her ses Næblerøds ”Predator” (kødæder), autolak på MDF-træplade fra 2018. – Foto: Galleri Alice Folker

Kurator Jens-Peter Brask peger på en række kunstnere, der er værd at holde øje med på kunstmarkedet i fremtiden: Asger Dybvad Larsen (født 1990) for eksempel.

”Der er en styrke og ro i hans værker. Han er en rigtig jysk kunstner med begge ben på det rette sted,” siger han.

En anden ”rolig” og jysk maler, som Jens-Peter Brask vil anbefale, er Søren Sejr (født 1981) fra Aarhus. Derudover nævner han Martin Paaskesen (født 1987), der oprindeligt er uddannet skuespiller, men nu er maler på fuld tid, den selvlærte minimalist Martin Elsborg (født 1981), den populære iranskfødte, og Jorn-inspirerede, Farshad Farzankia (født 1980) og Absalon Kirkeby (født 1983), der arbejder i fotokunst.

Sidstnævnte er søn af en mand, som, trods det at han ikke er nulevende, har en plads oppe blandt de allerbedst sælgende, mener Niels Raben. Lige for øjeblikket sælger Per Kirkebys (1938-2018) malerier nemlig som varmt brød i auktionshusene.

”Han er i en klasse helt for sig selv, og man kan diskutere, om det giver mening at tage ham med blandt samtidskunstnerne. Men han er den klart dyreste af dem. Det skyldes nok, at man ved, der ikke kommer mere fra hans hånd, men også at der er et rigtig godt ry omkring ham. Det er skabt, fordi han har haft gode gallerister, men jo også fordi han var en dygtig kunstner. Han har haft forskellige kunstneriske perioder i løbet af sit liv, fra pop art i 1960’erne til at finde sit helt eget landskabelige univers,” siger Niels Raben.

Også Jens-Peter Brask placerer Per Kirkeby som den klareste stjerne på dansk kunsts himmel lige nu.

”Han er bare én af vores største malere. Og efter hans død er der kun blevet mere interesse for ham,” siger Jens-Peter Brask.