Dostojevskij i nutiden

Mesteren fra Skt. Petersborg er blandt de populære klassikernavne, forlagene genudgiver for tiden

Danskerne er i fuld gang med at genopfriske deres klassikere. Forlagene genoptrykker de gamle mestre fra ind- og udland, og vi køber med stor lyst. Blandt de populære navne er russeren Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij (1821-1881).

- Det er opmuntrende, at folk i dag har gamle klassikerne liggende på natbordet, side om side med de nyeste romaner. Dostojevskijs fortællinger kredser om store eksistentielle spørgsmål, som skyld, tilgivelse, verdens absurditet, kærlighedens nødvendighed, menneskets forhold til Gud osv. Emner, der jo også optager nutidens mennesker vældigt meget. Vi har lige sendt »Brødrene Karamassov« på gaden i revideret oversættelse og nyt udstyr. Også »Idioten«, »Raskolnikov«, »Onde ånder«, »Dobbeltgængeren« m.fl. sælger godt. En del af bøgerne fås i paperback for »næsten ingen penge«, for eksempel 88-98 kr., siger Gyldendals litterære direktør, Johannes Riis, til Kristeligt Dagblad.

Gyldendal var blandt de første danske forlag, der udgav Dostojevskij i oversættelse. Romanen »Arme Mennesker« fra 1846 udkom i 1884. Men også forlag som Nyt Nordisk, Hasselbalch, Athenæum, Stig Vendelkær m.fl. har været med til at udbrede kendskabet til russeren.

Sidstnævnte forlag udgav bl.a. Dostojevskijs samlede værker i 1960'erne i Ejnar Thomassens oversættelse. Spændende nyt skud på stammen er en 2003 udgivelse af »Forbrydelse og Straf« - samme roman som »Raskolnikov« - fra forlaget Rosinante - i splinterny oversættelse ved Jan Hansen. Nu venter vi bare på en ny, stor dansk Dostojevskij-biografi, der skal løfte arven, ikke mindst efter teologen og højskolemanden Knud Hansens bog fra 1973 om mesteren fra Skt. Petersborg.

»Mesteren fra Petersborg« er i øvrigt titlen på en roman af nobelprismodtageren i litteratur 2003, J.M. Coetze, med dokumentariske elementer om Dostojevskij. På samme måde er vi for nylig blevet mindet om russe-ren hos andre forfattere, gennem vores hjemlige Leif Davidsen, i romanen »Dostojevskijs sidste rejse«.

boas@kristeligt-dagblad.dk