Xinxin: Dovenskab skal bekæmpes, ellers tager den magten

Xinxin Ren Gudbjörnsson leverer en veludstyret værktøjskasse til at nå de mål, man sætter sig. Problemet er, at hendes bog lægger sig mellem to genrer

”Find motivationen” er endnu en kritisk opsang fra Xinxin Ren Gudbjörnsson, der denne gang gør op med en håndfuld danske dogmer ude i arbejdslivet og på uddannelsesinstitutionerne.
”Find motivationen” er endnu en kritisk opsang fra Xinxin Ren Gudbjörnsson, der denne gang gør op med en håndfuld danske dogmer ude i arbejdslivet og på uddannelsesinstitutionerne. Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Luk en tiger ind i huset, og du kan være forvisset om, at der sker ting og sager. Navnlig når tigeren hedder Xinxin Ren Gudbjörnsson.

Den kendte dansk-kinesiske journalist og forfatter brændte igennem til et bredt tv-publikum med udsendelserne ”Tigermoderen” og ”9. z. mod Kina”, hvor de danske normer og værdier blev voldsomt udfordret af de kinesiske. Herefter har hun turneret land og rige rundt som coach og projektleder.

Hendes koncept deler vandene, for sammenligningen mellem kinesisk og dansk arbejds- og læringskultur falder langtfra altid ud til danskernes fordel, og det kan være noget af en kras kamel at sluge, når vi ellers regner os for verdens lykkeligste og dygtigste folk.

”Find motivationen” er endnu en kritisk opsang fra Xinxin Ren Gudbjörnsson, der denne gang gør op med en håndfuld danske dogmer ude i arbejdslivet og på uddannelsesinstitutionerne.

Ifølge Xinxin R. Gudbjörnsson er de fleste danskere rørende enige om, at nogle fødes som dovne, mens andre fødes som flittige, men det er noget vrøvl, skriver hun.

Kineserne ved, fra de er små, at alle fødes som dovne. Hun slås selv til daglig med en ubændig trang til at slænge sig i sofaen i tide og utide, men kunne ikke finde på at bruge det som undskyldning for hverken et dårligt job eller uholdbare familieforhold.

Dovenskab kan og skal bekæmpes, og det sker mest effektivt gennem motivation. Det gælder i al enkelhed om at definere et mål og forfølge det. Opgiv talemåder som drømmejob og drømmemand, for det er det samme som ikke at tage sine ambitioner alvorligt. Spørg i stedet: Hvad vil jeg? Hvad skal der til, for at jeg kan opnå det?

Læs tre uddrag fra bogen om rollemodellermeningsfulde arbejdsopgaver og planlægning på k.dk. 

Der skal overhovedet ikke drømmes, der skal arbejdes, mener kvinden, der har erfaret, hvordan ikke mindst et dårligt lederskab kan virke direkte nedbrydende på de ansattes arbejdslyst.

En af de mest motivationsdræbende faktorer er en chef, der opfordrer sine medarbejdere til at tænke ud af boksen, men straffer dem, når det sker.

Xinxin R. Gudbjörnsson beskriver, hvordan hun på et tidspunkt var ansat i et firma, hvor hun forsøgte sig med en ny form for kundekontakt, hvorved hun fik nogle særdeles fordelagtige salgsaftaler i hus. Efter et stykke tid blev hun indkaldt til samtale hos chefen, der argumenterede: ”Du må jo kunne se, at du tjener vildt mange penge. Det har ingen brug for.”

Det lyder fuldstændig absurd, men eksemplet stammer altså fra det virkelige liv på en helt almindelig dansk arbejdsplads.

Xinxin R. Gudbjörnsson sagde op og er nu ikke længere afhængig af ledere, der siger ét og gør noget helt andet, men tendensen er udbredt både på arbejdspladser og i familierne.

”Du er, hvad du gør,” pointerer forfatteren. Når børn ofte mangler motivation for at læse lektier, skyldes det som regel, at forældrene ikke tydeligt nok viser interesse for deres hjemmeopgaver.

Ingen nok så god lektiecafé kan erstatte forældrenes hjælp, understreger hun med et eksempel fra sit eget liv:

”Da jeg var barn, var der som minimum én voksen til at gennemse dagens lektier, lige så snart jeg var færdig med dem.” Hendes flid blev værdsat, og hun følte sig anerkendt.

Xinxin Ren Gudbjörnsson leverer en veludstyret værktøjskasse til at nå de mål, som man sætter sig. Problemet er, at ”Find motivationen” lægger sig mellem to genrer. På den ene side giver den sig ud for at være en ganske almindelig og ikke videre nyskabende coach-bog, på den anden side er den tydeligvis et stykke dansk samfundskritik.

Konsekvensen er, at bogens selvudviklingsfilosofi får en snert af træt moralisme, og at dens samfundskritik bliver tammere end nødvendigt. Og det virker ikke videre motiverende, uagtet at et dansk-kinesisk blik på den danske selvfedme selvfølgelig altid er forfriskende.

Henriette Bacher Lind er præst og litteraturanmelder ved Morgenavisen Jyllands-Posten