Prøv avisen

Drømmenes Mona

FILM: »Monas verden« er på en gang en sjov, rap og poetisk film. Premiere i dag

Jonas Elmer debuterede i 1997 som spillefilmsinstruktør med den sprælske og delvist improviserede »Let's get lost«, der blev Sidse Babett Knudsens adgangsbillet til den danske filmverden. Instruktør og skuespiller mødes atter i »Monas verden«, hvor Elmer igen har brugt improvisationens metode. Godt nok har han haft Nikolaj Peyks manuskript at arbejde ud fra, men skuespillerne har kunnet forholde sig relativt frit til det. Og alle vi andre har som noget ganske nyt inden for filmverdenen også kunnet komme med vore besyv på filmens hjemmeside. »Monas verden« har dermed været en interaktiv film i produktionsfasen. Men nu er den færdig, og så er det slut med interaktiviteten.

Filmen handler om den unge kvinde Mona (Sidse Babett Knudsen). Hun arbejder med budgetter i et reklamebureau, hvor hun bliver trynet af en ulidelig chef (Jesper Asholt). Hendes liv er forudsigeligt, og hun går rundt og keder sig. Kun hendes underbo, Gudrun (Bodil Udsen), formår at sætte lidt kulør på hendes tilværelse og dertil at prikke lidt til hende.

Det er dog først, da hun bliver taget som gidsel ved et bankrøveri, at der for alvor begynder at ske noget for Mona. Ikke nok med, at hun nu pludselig har noget interessant at fortælle henne på jobbet. Den ene af bankrøverne, Thorbjørn (Thomas Bo Larsen), forelsker sig i hende og opsøger hende efter røveriet. Han er ganske vist ikke ligefrem hendes drømmefyr, men han er insisterende og presser hende ud i situationer, hvor hun bliver nødt til at træffe nogle valg.

»Monas verden« fortælles stort set kronologisk fremadskridende, men enkelte steder brydes kronologien, og i særdeleshed er filmen karakteristisk ved at indeholde en del sekvenser, der giver os indblik i Monas drømmeverden. Den handler især om den perfekte mand (Mads Mikkelsen). Men drømme bliver ikke til virkelighed af sig selv, så Mona må lære at gøre noget for at realisere dem.

Filmen skal - ligesom det var tilfældet med debutfilmen - især ses på grund af skuespillerne og deres replikker. Det er en fornøjelse at se det hold af skuespillere, Elmer har haft til sin rådighed, udfolde sig. Sidse Babett Knudsen spiller Mona med vanlig sødme og tilbageholdt energi. Hun er ikke mindst et fund til rollen, når hun en gang imellem koger over og lader sin retfærdige harme eller sit ønske om at kontrollere en situation folde sig ud.

Thomas Bo Larsen er en gevinst for enhver film i øjeblikket, og han forlener den forelskede fumlertumler af en bankrøver med stor charme. Til bedste øjeblikke med de to hører dels en scene, hvor han opsøger hende første gang, dels en barscene, hvor de snakker sort med hinanden over et par glas vodka. Ideen til den sidste stammer fra en af filmens internet-idéfolk, hvilket viser, at Jonas Elmer så rigtigt, da han besluttede at inddrage netbrugerne i skriveprocessen.

»Monas verden« er på én gang en sjov, rap og poetisk film. I fortællingens episoder og i øjeblikkets nærvær ligger filmens styrke: man sidder ikke så meget og venter på, hvad der nu skal ske, men man er hele tiden spændt på, hvordan det sker. Derfor er man med hele tiden i en film, der lige så meget er skuespillernes, som den er instruktørens og manuskriptforfatterens.

Monas verden. Instruktion: Jonas Elmer. Danmark 2001. 85 min. Premiere i 40 biografer.

kulturkristeligt-dagblad.dk