Prøv avisen

Er DR-korrespondents pædofili-antydning problematisk?

Pave Frans vinkede, som han kørte gennem byen Santiago de Cuba i går. Efter Cuba går turen til USA, hvilket DR's USA-korrespondent Oliver Routhe Skov skal dække. Han får imidlertid kritik for et tweet, hvor han sammenkobler katolske præsters måske forestående ret til at gifte sig med seksuelt misbrug af børn i den katolske kirke. Foto: Enrique De La Osa

DR beklager korrespondents kommentar om katolske præster og alterdrenge i forbindelse med pavens besøg i USA. Udtalelsen er problematisk og bør føre til presseetisk selvransagelse i DR, mener mediejurist og katolikker

Kan danske tv-seere have tillid til en journalist, der offentligt kommer med platte kommentarer med seksuelle undertoner om det emne, journalisten dækker?

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at DR's USA-korrespondent Oliver Routhe Skov i går morges tweetede om pavens besøg i USA og skrev:

”Sgu meget spændende. Paven vil formentlig senere på ugen åbne for, at katolske præster kan gifte sig. Rart for alterdrengene.”

Journalistens udsagn er problematisk, mener forskningschef i medieret ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Vibeke Borberg. Hun betoner, at Oliver Routhe Skov ikke kun ytrer sig som privatperson, men også som DR-korrespondent, idet hans Twitter-konto signalerer en professionel profil med officielt foto og billede af en nyhedsudsendelse.

”Jeg vil sige, at han er på grænsen. Han må til enhver tid udtrykke sin mening, for journalister har ytringsfrihed ligesom alle andre. Men når han for eksempel mellem linjerne blander cølibat og referencer til sager om seksuelt misbrug i den katolske kirke, så signalerer det en privat holdning, som kan være problematisk i forhold til den konkrete arbejdsopgave. Det er op til DR at vurdere, om det er okay, eller om man nu burde lade en anden dække pavens besøg,” siger Vibeke Borberg.

Manden bag tweetet, Oliver Routhe Skov, beklager, at kommentaren er blevet opfattet som stødende.

”Der bliver talt rigtig meget om pædofili i den katolske kirke i USA i forbindelse med pavens besøg. Det er en situation, som man laver meget sjov med herovre, og jeg skrev min kommentar ud fra den kontekst. Men jeg beklager meget, hvis der er nogen, som er blevet stødt over det, jeg har skrevet. Det var ikke min mening. Det er hverken min holdning til den katolske kirke eller paven, det er simpelthen gengivelse af en vittighed,” forklarer Oliver Routhe Skov.

Ifølge Vibeke Borberg er spørgsmålet, om DR kan leve med, at journalistens troværdighed og dømmekraft sættes over styr i forhold til at skulle dække pavens besøg i USA, når han samtidig skriver, som han gør. Det er et internt problem, DR selv skal løse, mener hun:

”Men hvis vi som medieforbrugere, og i det her tilfælde den katolske kirke i Danmark, bliver nervøse for, at en public service-journalist ikke kan dække det her objektivt, så er der et problem. Man skal kunne have tillid til dækningen som medieforbruger og ikke være bekymret for at blive misinformeret eller vildledt, fordi journalisten er farvet.”

Danske katolikker kan ikke have tillid til journalistens dækning, eftersom man ikke kan gennemskue, hvad der er hans holdning, og hvad der er fakta, lyder det fra informationschef i den katolske kirke i Danmark Niels Messerschmidt.

”Det er en meget uklog og uprofessionel kommentar, som hverken borger for saglighed eller objektivitet. Kommentaren med alterdrengene er usmagelig. Der må være tale om journalistens personlige korstog mod den katolske kirke,” siger Niels Messerschmidt.

”Dels er kommentaren en hån mod kirken, dels skøjter han hen over et problem, som har vist sig ikke udelukkende at være et katolsk problem, men som ifølge flere undersøgelser er lige så udbredt i resten af samfundet,” siger han.

Charlotte Harder, som er udlandschef i DR Nyheder og chef for Oliver Routhe Skov, beklager ligeledes meget hans Twitter-kommentar, men hun er ikke i tvivl om, at han kan dække pavens besøg journalistisk.

”Jeg synes, at det er en for kæk bemærkning, fordi den kan opfattes krænkende. Men jeg ved, at det ikke er ment sådan, og at det ikke er et udtryk for Oliver Routhe Skovs holdning. Det er klart, at man som journalist skal tænke over, hvordan man skriver på Twitter, så man ikke bliver misforstået. Men nogle gange rammer man skævt, som i det her tilfælde, og det beklager jeg. Men jeg har tillid til, at Oliver Routhe Skov kan dækkes pavens besøg i USA objektivt,” siger Charlotte Harder.

Den omstridte kommentar fra DR's USA-korrespondent Oliver Routhe Skov blev lagt på hans Twitter-profil i går morges.