DR fortier kristen kulturarv

I public service-evalueringen for 2011 er kristen kulturarv ikke nævnt med ét ord. Uacceptabelt, lyder kritik

Den kristne kulturarv er ikke med i DR's public service redegørelse.
Den kristne kulturarv er ikke med i DR's public service redegørelse. . Foto: Lars Bahl.

Det vakte mildest talt debat, da de borgerlige forligspartier omkring den seneste public service-aftale fra 2011 eksplicit fik indskrevet, at DR skulle formidle den danske kulturarv, herunder den kristne kulturarv.

Men kristendom er ikke nævnt med et eneste ord i DRs første redegørelse efter den meget omtalte aftale. Og det undrer formanden for KLF, Kirker og Medier, Lars-Peter Melchiorsen:

LÆS OGSÅ: Ny DR-struktur spreder seerne

Det er besynderligt, at man kan lave en public service-redegørelse uden at nævne kristendom eller det kirkelige område med ét eneste ord. Det er, som om kristendom bliver gemt væk, og jeg oplever det som en del af en afkristning af vores kultur. Helligdagene står for skud, kristendomsfaget må ikke længere hedde kristendomsfag, og mange vil gerne have kirken ud af det offentlige rum. Man kan frygte, at området også vil svinde ind i DR, siger han og tilføjer:

Det er egentlig mærkeligt. For man har jo kirkelige programmer. Sammenlignet med vores nabolande synes jeg, at man er godt med, og det synes jeg godt, at man kunne redegøre for.

Dansk Folkepartis folketingsmedlem Karin Nødgaard var med til at få formuleringen om den kristne kulturarv med i public service-aftalen.

Som licensfinansieret tv-station skal man overholde public service-kontrakten. Det er vigtigt i enhver redegørelse at komme ind på stort som småt. Måske er det en biting for DR, men for DF var det meget vigtigt at få med, da der har været problemer med at dække trosstoffet tidligere. Og jeg forventer, at kulturministeren beder om en særskilt redegørelse vedrørende dette punkt, skriver hun i en mail til Kristeligt Dagblad.

Kulturdirektør i DR Morten Hesseldahl medgiver, at man måske godt kunne have placeret en sætning om kristendommen i redegørelsen, men mener ikke, at det behøver at stå eksplicit.

Det afgørende er, at DR indfrier det, der står i kontrakten. Og jeg har flere gang nævnt, at formidling af kulturarven hænger naturligt sammen med den kristne kulturarv. Formuleringen har ikke ændret på, hvordan vi arbejder i DR, siger han.

Morten Hesseldahl peger på, at trosstoffet vil blive styrket fremover i forbindelse med den seneste kanalomlægning. Fremover får trosstoffet fast hjemsted på DR K, hvor det også kan bringes i primetime.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra kulturminister Uffe Elbæk (R) inden redaktionens slutning.