DR fyrer dramachef efter udskydelse af tv-serie

Fyring af dramachef skal skabe mere intern ro og genetablere tillid hos et konkurrencepresset DR, siger DR-direktør

Christian Rank, der har været chef for DR Drama siden februar 2018, siger selv i DR’s pressemeddelelse, at Leonora Christina Ultfeldt-produktionen var et vigtigt projekt for ham.
Christian Rank, der har været chef for DR Drama siden februar 2018, siger selv i DR’s pressemeddelelse, at Leonora Christina Ultfeldt-produktionen var et vigtigt projekt for ham. Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix.

I sidste måned kom det frem, at et stort historisk DR-drama om kongedatteren Leonora Christina Ulfeldt (1621-1698), som skulle havde haft premiere i 2024, bliver udskudt i mindst to år. Nu kommer konsekvensen så for dramachef Christian Rank, der fyres, fordi udskydelsen har skabt uro og en ”fastlåst situation,” meddeler DR i en pressemeddelelse.

”Der har været uenigheder, og det er helt tydeligt, at der skal ske noget, for at tilliden kan genetableres. Derfor vurderer jeg, at det mest rigtige er en frisk start for en ny dramachef, og det kan Christian også godt forstå,” siger Henrik Bo Nielsen, direktør for DR Kultur, Børn og Unge, ifølge Ritzau.

Derudover befinder DR Drama sig i et overophedet marked, hvor et stort antal nye streamingtjenester øger konkurrencepresset, skriver DR i sin pressemeddelse.

Fyringen er dog ikke et udtryk for, at DR’s dramaproduktion overordnet set er i krise, vurderer Morten Thomsen Højsgaard, som arbejder med historisk formidling som direktør for den kulturhistoriske museumskoncern ROMU, og som er tidligere redaktionschef i DR Kultur, ligesom han har været udviklingschef ved Kristeligt Dagblad.

”Men alle medier i Danmark, og især DR, er presset af den internationale konkurrence, som er kommet på dramaproduktioner. Og så har DR selv været med til at skabe en nærmest umættelig interesse for dramaserier, hvilket man kan se på både internationale streamingtjenester og TV 2 og Viaplay. Det rammer mediesituationen, for der er blevet kamp om skuespillere, produktionsledere og hele fødekæden, som gør, at man kan skabe godt tv. Den konkurrencesituation står DR i nu, så det er et slag, der skal vindes dels imod de internationale streamingtjenester, dels mod en konkurrent som TV 2,” siger han.

Problemerne i DR har dog også andre rødder, mener Morten Thomsen Højsgaard.

”For tre-fire år siden sagde hele toppen af DR Drama op på samme dag. Det, man ser nu, er sandsynligvis en konsekvens af det. At nogle af de bærende kræfter i DR Dramas succes gennem mange år ikke er der længere.”

Christian Rank, der har været chef for DR Drama siden februar 2018, siger selv i DR’s pressemeddelelse, at Leonora Christina Ultfeldt-produktionen var et vigtigt projekt for ham.

”Jeg er ked af, at det har været nødvendigt at udsætte produktionen. Det har været et udfordrende forløb, situationen er nu fastlåst, og derfor forstår jeg DR’s ønske om, at der skal skabes ro omkring DR Drama, så DR fortsat kan levere dansk tv-fiktion i særklasse.”

DR Dramas souschef, Marianne Bennetzen, konstitueres, indtil en ny dramachef er på plads.