Prøv avisen

DR gentager maratonsang og afslører nye højskolesange

Til november udkommer den 19. udgave af Højskolesangbogen. Foto: Leif Tuxen

12 en halv times tv-transmitteret fællessang bliver det til, når DR i morgen sender ”Live fra Højskolesangbogen”. Samtidig afsløres 9 af de 150 nye sange og salmer, der kommer med i den nye højskolesangbog

Der er en god chance for, at flere hundrede tusinde danskere i morgen synger den samme sang på samme tidspunkt.

På mange opfordringer har Danmarks Radio besluttet at gentage fællessangsarrangementet fra den 17. marts 2018. Dengang sendte den nu lukkede tv-kanal DR K direkte fjernsyn i 12 timer, hvor der ikke skete spor andet på skærmen, end at mennesker tre forskellige steder i Danmark sang sammen fra Højskolesangbogen. Over en halv million seere var forbi kanalen i mindst fem minutter i løbet af de 12 timer. Om de sang med eller ej, kan vi ikke vide, men det betød, at DR K slog en seerrekord, der ikke siden er overgået.

Søndag markerer Danmarks Radio så med et lignende arrangement, at DR 2 og DR K fra nytår er smeltet sammen til én kanal, og sender i den anledning 12 en halv times fællessang på DR 2. Den halve time er kommet med af programtekniske grunde.

Ligesom ved arrangementet i 2018 sender DR live, og denne gang er det fra fire forskellige steder i Danmark. Der lægges ud klokken 10 om formiddagen fra Kolding Bibliotek, hvor der fortrinsvis vil blive sunget højskolesange, der er børne-og familievenlige, hvilket understreges af, at Silja Okking fra børne tv-kanalen Ramasjang er solist og styrer slagets gang sammen med de musikalske værter Philip Faber og Mathias Hammer.

Mellem klokken 15 og 18 er det Roskilde Festival Højskole, der lægger lokaler og stemmer til live-transmissionen. Her er musikerne Katinka og Carl Emil solister, og værten er Ane Cortzen. Fokus vil dér blive lagt på de nyere og mere moderne højskolesange. Når klokken bliver 18, er DR 2 tilbage i Jylland, nærmere bestemt i forsamlingshus Mors i Øster Jølby, hvor sangerinden Alberte er solist, og Tine Gøtzsche vært. Maraton-sangen slutter i Brorsons Kirke på Nørrebro i København, hvor sangeren Isam B er solist og blandt andet vil synge for på ”I Danmark er jeg født”. Philip Faber er her tilbage som vært, og i Brorsons Kirke medvirker desuden folketingsmedlemmerne Ida Auken (R) og Bertel Haarder (V) som gæstevælgere af højskolesange.

”Der er simpelthen ikke noget dårligt at sige om fællessang, og vi glæder os rigtig meget til, at hele Danmark endnu en gang kan komme til at synge sammen,” siger redaktør Birgit Berholt fra DR Kultur og Samfund, der står for indholdet af dagen.

Sammen med repræsentanter for Højskoleforeningen har hun udvalgt omkring 175 sange fra Højskolesangbogen, der egner sig særlig godt til fællessang.

Det ligger fast, at cirka 150 nye sange og salmer er med, når den 19. udgave af Højskolesangbogen udkommer til november, men det er fortsat en hemmelighed, præcis hvilke sange der er tale om. Ved søndagens arrangement åbnes der en lille smule for hemmelighedskræmmeriet, idet Danmarks Radio sammen med Højskoleforeningen har besluttet at afsløre ni af de nye sange i løbet af det halve døgns fællessang.