DR har ny historisk dramaserie på vej: ”Det er en stor danmarkshistorie”

Med Pernille Fischer Christensen som instruktør vil DR Drama udfolde historien om kongedatteren Leonora Christina Ulfeldt. Historiker forudser ikke den samme debat om DR, som da ”1864” blev sendt

I 2014 satsede DR stort på Ole Bornedals tv-serie ”1864”, der blev kritiseret af både anmeldere og historikere. Og selvom Christian Rank ikke ønsker at kommentere den tidligere kritik, understreger han, at den kommende series troværdighed vil være i højsædet.
I 2014 satsede DR stort på Ole Bornedals tv-serie ”1864”, der blev kritiseret af både anmeldere og historikere. Og selvom Christian Rank ikke ønsker at kommentere den tidligere kritik, understreger han, at den kommende series troværdighed vil være i højsædet. Foto: DR Presse.

DR’s dramachef, Christian Rank, har netop løftet sløret for, at en serie om en af danmarkshistoriens mest dramatiske personligheder er på tv-stationens planlagte fremtidige dramasatsninger. Serien skal udfolde historien om Leonora Christina Ulfeldt, der var datter af Kong Christian IV og Kirsten Munk.

”Det er en dramatisk, spektakulær og underholdende historie om en kvinde, der tilkæmper sig en magtfuld rolle i en tid, der var stærkt domineret af mænd,” siger dramachefen til Berlingske om Leonora Christina Ulfeldt, der blev en kendt historisk skikkelse, fordi hun blandt andet blev arresteret for højforræderi og holdt fængslet i Københavns Slot i mange år.

At valget er faldet på netop denne kvindelige figur, hænger blandt andet sammen med en stigende interesse for film og tv-serier med historisk baggrund.

”Historien om Leonora Christina kan alt det, vi forventer af en DR-serie. Det er en stor danmarkshistorie, men det er også en nær skildring af et menneske, der kæmper for sin identitet og berettigelse, og dermed en historie der også er højst relevant i dag,” siger Christian Rank.

I 2014 satsede DR stort på Ole Bornedals tv-serie ”1864”, der blev kritiseret af både anmeldere og historikere. Og selvom Christian Rank ikke ønsker at kommentere den tidligere kritik, understreger han, at den kommende series troværdighed vil være i højsædet. Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti var i 2014 ikke bleg for at give sin kritik af tv-serien ”1864” til kende. Også i forbindelse med den kommende satsning ytrer han ønske om større historisk bevågenhed.

”Leonora Christinas historie dækker så mange områder af Danmarks historie, at det kræver flere end en enkelt ekspert,” siger Alex Ahrendtsen til Berlingske.

Historiker på SDU Rasmus Glenthøj forudser ikke den samme store kritikbølge ramme DR, som da ”1864” blev sendt.

”Jeg tror, DR har lært noget af hele den misere, de var igennem sidst. Man skal være sig bevidst om, at fortællingen om Leonora Christina Ulfeldt i udgangspunktet ikke er en politisk betændt sag. Den er sværere at vinkle i forhold til det storpolitiske og til en dansk national identitet. Derfor er der nok mindre på spil, og jeg tror, at risikoen for, at DR vil møde kritik i denne omgang, er mindre,” siger han.

DR udvikler tv-serien i samarbejde med Zentropa, og det bliver Pernille Fischer Christensen, der skal sidde i instruktørstolen. Hun har senest været aktuel med den anmelderroste spillefilm ”Unge Astrid” om den svenske forfatter Astrid Lindgrens ungdom. Hvornår serien vil kunne ses på DR er endnu ikke offentliggjort.