Prøv avisen

DR kaster lys over hverdagens Afrika

Programmets første udsendelse handler om mobiltelefoni, der på mange måder har revolutioneret afrikanernes liv i alle hjørner af kontinentet. Her ses kenyanere i Nairobi. Foto: Simon Maina/AFP

”Afrikanske Stemmer” er et nyt radio-program om alt det, vi normalt ikke hører om

Hvordan er afrikansk science fiction-litteratur? Hvordan bruger afrikanere mobiltelefoner anderledes end andre steder, for eksempel når de skal på date?

Disse og mange andre spørgsmål bliver der svaret på i DR's nye radioprogram, der skal give Afrika en stemme, der normalt ikke når mediefladen på disse breddegrader.

”Vi vil gerne fortælle andre historier fra Afrika, som der ikke er plads til ellers på andre platforme. Det er de sjove, interessante historier fra hverdagen i Afrika. Her vil vi ikke diskutere ebola eller krigen i Sydsudan,” fortæller Louise Windfeld-Høeberg, der er vært på det nye program, ”Afrikanske Stemmer”, der bliver sendt for første gang på lørdag på P1.

Programmet er en afrikansk pendant til den populære udsendelse på samme kanal, ”Arabiske Stemmer”, der gennem flere år har sat fokus på livet i Mellemøsten med de vidende værter ved roret, Steen Nørskov og tidligere også det nuværende folketingsmedlem Naser Khader (K).

På samme måde vil Louise Windfeld-Høeberg, der som udlandsjournalist gennem en årrække har beskæftiget sig indgående med Afrika, dele ud af sin viden og erfaring sammen med nye gæster hver uge og bringe unikke historier om det afrikanske kontinent og uddybe oversete overskrifter, der ellers drukner i nyhedsstrømmen.

”To ud af tre historier om Afrika handler om noget frygteligt. Krig og død. Den tredje handler om økonomisk fremgang i visse afrikanske lande. Det er den typiske dækning af Afrika. Men livet i Afrika minder på mange måder om vores. Der er de samme drømme og samme ønsker. Jeg vil gøre lytterne klogere på den mangfoldighed og kompleksitet, der kendertegner Afrika. Det gælder samfundsforhold, kultur og politik, men også livsstil, mode og generelle leveforhold. Min ambition er at gøre danskerne lidt mere sorte hver gang,” siger Louise Windfeld-Høeberg, der gennem flere år har efterlyst et sådan program i radioen.

Programmets første udsendelse handler om mobiltelefoni, der på mange måder har revolutioneret afrikanernes liv i alle hjørner af kontinentet.

Det gælder fiskere i Victoriasøen, forretningsmænd, husmødre og kommende kærestepar.

”For eksempel har kenyanere brugt telefonen som kreditkort og mobil bank i lang tid, og før vi andre begyndte at betale for ydelser med MobilePay. Og så bruger afrikanere mobiltelefonen til at give besked til hinanden gratis, for eksempel når de er på jagt efter en kæreste, ved at ringe op og lægge på et vist antal gange i træk, som kan betyde forskellige ting. At man er forsinket. Eller at man gerne vil invitere den anden ud,” fortæller Louise Windfeld-Høeberg.

”Afrikanske Stemmer” sendes første gang lørdag den 24. oktober klokken 15.03 på P1.