Uhyre flot billedbog om Silkevejens blå kupler

Bog om Silkevejens blå kupler er en lystvandring i det dekorative

Silkevejens blå kupler, de kakkelbeklædte bygningsværker og de store hvælv udgør denne bogs fortælling. Den skrives med fotografiet, med håndtegninger og en begrænset tekst som ledsager. Designeren Ole Søndergaard har været på stederne, rejst lige fra det europæiske Tyrkiet over Anatolien til Iran og Uzbekistan. Han er en eminent arkitekturfotograf, der kan kæle for de skønne bygninger med deres kakler, deres kalligrafi, deres brønde og lukkede rum.

Det er islamisk kunst, men jo til dels i oprindeligt kristne strukturer, da Konstantinopel jo til 1453 var centrum i det østromerske rige. Byzans havde tumlet med spørgsmål om billeders legitimitet, men islam færdiggjorde alle diskussioner med sit absolutte billedforbud. Til gengæld fik vi ornamentet, skriften, kalligrafien, der som tæpper svøber sig om moskéer, madrassaer og andre bygninger. Som smykker ligger de i de forblæste ørkenområder, de åbner sig som livgivende haver med bassiner og vandspejl. Alt er indfanget af linsen i det skarpe lys, men vel at mærke ikke som døde relikter.

Der er en tendens til at arkitekturfotografer står tidligt op om sommeren for at undgå personer, liv og tummel i deres billeder. Søndergaard ved, at menneske og bygning lever af hinanden, at livet leves mellem bygninger; at ærinder, skraldespande, stilladser og gudstjeneste hører dagen til, så der veksles fint mellem de meget præcise og uforstyrrede optagelser af detaljer og så dem med liv i og omkring bygningerne.

Ofte er det nødvendigt at tegne en bygning for at forstå den. Også dette har Ole Søndergaard gjort i en lidt rystende streg og med akvarelfarve. Til tider er det nødvendigt med forklaring af kaklernes teknik. Det har resulteret i en uhyre flot billedbog, en stor og tung en i tværformat. Desværre lærer man som læser ikke så meget om arkitekturhistorien, man mangler lidt information om bygningstyperne og bygningernes brug, deres historie. Det bliver i høj grad til en lystvandring i det dekorative.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bogen har en kort ordliste og en god hjælp til yderligere litteratur om emnet, men dens fremmeste funktion er nu at ligge fremme til bladring og nydelse ledsaget af en god kop kaffe.