Dronningen til mindegudstjeneste

70-årsdagen for mordet på Kaj Munk markeres af det officielle Danmark med gudstjeneste i Københavns Domkirke

Dronningen deltager i markeringen i Københavns Domkirke af 70-året for mordet på digterpræsten Kaj Munk.
Dronningen deltager i markeringen i Københavns Domkirke af 70-året for mordet på digterpræsten Kaj Munk. Foto: NF/.

70-årsdagen for mordet på Kaj Munk markeres af det officielle Danmark ved en gudstjeneste i Københavns Domkirke lørdag den 4. januar klokken 14, hvor Dronningen og kirkeminister Manu Sareen (R) vil deltage.

Lørdag formiddag klokken 9 vil Christian Ahle, næstformand for Kaj Munks Præstegård Kaj Munk-museet i Vedersø nedlægge en krans ved mindekorset på Hørbylunde Bakke ved Silkeborg, hvor liget af Kaj Munk blev fundet om morgenen den 5. januar.

Det er også Kaj Munk-museet i Vedersø, der står for gudstjenesten i Københavns Domkirke. Den skal markere Kaj Munks betydning for hele nationen, påpeger biskop Karsten Nissen, Viborg, formand for den selvejende institution bag præstegården i Vedersø:

Kaj Munk blev Danmarks moralske røst under besættelsen, Han samlede nationen i en modstand imod den tyske besættelse og blev ikke mindst efter sin død en samlende skikkelse for hele nationen. Mange mener jo, at hans død var en af årsagerne til, at Danmark blev regnet blandt de allierede.

Både Karsten Nissen og biskop Elisabeth Dons Christensen, Ribe, deltager i gudstjenesten, hvor skuespiller Caspar Koch reciterer slutscenen af Kaj Munks En idealist og Den blå anemone.

LÆS OGSÅ: "Mordet på Kaj Munk ændrede alt"

Pastor emeritus Mogens Munk, søn af Kaj Munk, læser den prædiken, hans far holdt ved gudstjenesten den 5. december 1943 i Københavns Domkirke. Her trodsede Munk tyskernes forbud og holdt en stærk prædiken om martyrsindet og imod tyskernes jødeforfølgelser.

Efter gudstjenesten holdes et arrangement for indbudte gæster i Vartov, hvor blandt andre Munk-ekspert, forhenværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) vil tale.

Den sydafrikanske ærkebiskop og borgerrettighedsforkæmper, nobelpristageren Desmond Tutu var indbudt til at deltage i gudstjenesten i domkirken, men har meldt afbud.

I Vedersø i Vestjylland, hvor Kaj Munk var præst fra 1924 frem til sin død, opfører Den Danske Skueplads lørdag den 4. januar to af Munks enaktere, De Herrer Dommere og Før Cannae. Det foregår i Vedersø Kirke. Bagefter vil cand.theol. Hanne Munk, der var gift med nu afdøde Arne Munk, søn af Kaj Munk, lægge en krans på Kaj Munks grav ved Vedersø Kirke. Bagefter er der kaffebord i Vedersø Kulturcenter, hvor Hanne Munk vil fortælle om Kaj Munks død. Det lokale menighedsråd står for arrangementet i Vedersø.