DR’s nye historiesatsning har missionæren Hans Egede i hovedrollen

I 2021 er det 300 år siden, at den dansk-norske præst Hans Egede ankom til Grønland. Det markerer DR med en ny historieserie om Danmarks og Grønlands fælles historie

Statuen af den dansk-norske missionær Hans Egede ved Marmorkirken i København blev tidligere i år overhældt med rød maling og fik ordene "decolonize", fordi han ifølge aktivister var en kolonist. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Med skuespiller Lars Mikkelsen som guide kunne DR’s seere rejse gennem både stenalderen, vikingetiden og Reformationen frem til velfærdsstatens spæde år, da ”Historien om Danmark” løb over skærmen i 2017. Tidligere på året var det så den sønderjyske historie, Lars Mikkelsens bløde stemme genfortalte i DR-satsningen ”Grænseland”, der markerede 500-året for Genforeningen. Og nu er det et nyt kapitel i danmarkshistorien, DR og Lars Mikkelsen tager hul på: nemlig den fælles grønlandsk-danske historie, der har 300-årsjubilæum næste år. Det afslørede DR på et pressemøde mandag.

Den nye dramadokumentariske serie, der vil blive sendt i det nye år, vil tage sin begyndelse i 1721, hvor den dansk-norske præst og missionær Hans Egede (1686-1758) gik i land på Håbets ø i Grønland og dermed indledte Danmarks og Grønlands fælles historie. Denne gang får Lars Mikkelsen i værtsollen selskab af den grønlandske skuespiller Nukaka Coster-Waldau. Selv bor skuespilleren, der i øjeblikket også medvirker i ”Vild med dans” på TV 2, i Danmark, mens hendes forældre og søskende bor i Grønland, hvor hun også er vokset op og ofte opholder sig – når der altså ikke lige er en coronapandemi i gang.

Selvom Nukaka Coster-Waldau kender til den tætte forbindelse mellem Danmark og Grønland, glæder hun sig til at dykke endnu dybere ned i den fælles historie, fortalte hun på DR’s digitale pressemøde.

”Jeg ved, at vi har en fælles historie, der går 300 år tilbage, og at der dengang kom en mand, der hed Hans Egede til Grønland, og at kristendommen så kom til Grønland. Men jeg ved egentlig ikke så meget mere end det, så jeg glæder mig til at udfolde den historie og lære den at kende, så vi også lærer os selv bedre at kende,” sagde hun.

Den dansk-grønlandske historie har også været genstand for debat gennem tiden, senest i begyndelsen af sommeren, hvor statuer af Hans Egede i både Nuuk og København blev overhældt med rød maling og fik påskriften ”decolonize” – afkoloniser – med henvisning til, at Hans Egede ifølge aktivisterne var en kolonist, der ikke fortjener en statue.

Ifølge DR’s kulturdirektør er man opmærksom på, at der er mange følelser på spil, hvad angår den dansk-grønlandske historie. Kodeordet er derfor ”to blikke”.

”Det gælder ikke bare vores to værter og deres forskellige baggrund, men også når vi går til kilderne og måden, vi researcher på. Det skal blive en historie om de to landes fælles historie, som vi prøver at løfte så korrekt og respektfuldt som muligt,” sagde Henrik Bo Nielsen og henviste til, at DR blandt andet samarbejder med Grønlands Nationalmuseum, Arktisk Institut og Nationalmuseet i København.

Lige nu venter Nukaka Coster-Waldau, Lars Mikkelsen og resten af holdet på, at de kan komme til Grønland, hvilket coronarestriktioner i øjeblikket sætter en stopper for. Men kufferterne er pakket, lød det på pressemødet.