Du får lyst til at flytte på landet og købe en Ferguson-traktor, efter du har set denne forestilling

I en veldrejet og billedstærk ny tekst med titlen ”Himmelvendt” skriver dramatiker Henrik Szklany om venskaber, landliv, hjemve og udlængsel. I forestillingen møder publikum også fem afgangsstuderende i skuespil ved Den Danske Scenekunstskole Aarhus

I "Himmelvendt", der er en ode til provinsen og et kærligt portræt af ungdommen, møder vi fem karakterer, der bliver spillet af de afgangsstuderende i skuespil ved Den Danske Scenekunstskole Aarhus.
I "Himmelvendt", der er en ode til provinsen og et kærligt portræt af ungdommen, møder vi fem karakterer, der bliver spillet af de afgangsstuderende i skuespil ved Den Danske Scenekunstskole Aarhus. Foto: Rumle Skafte/Aarhus Teater.

I en tid, hvor der ofte bliver talt om, at alle unge rejser mod de store byer, og lokalsamfundene svækkes, er det forfriskende og inspirerende med en forestilling på én af landets største scener, der dykker ned i netop livet på landet og de unge mennesker, som bliver boende eller flytter tilbage. I landsbyen i forestillingen ”Himmelvendt” er der højt til himlen, helt stille i skoven og langt til smarte caféer. Samtidig rummer historien også en fin fortælling om store og små drømme, længsler, familieproblemer, kærlighed, venskaber, sorg og sammenhold. 

Dramatiker Henrik Szklany har skrevet forestillingen som en slags ”ode til provinsen og kærligt portræt af ungdommen”. Her møder vi fem karakterer, der bliver spillet af de afgangsstuderende i skuespil ved Den Danske Scenekunstskole Aarhus: Amanda Friis Jürgensen, Clint Ruben, Emil Busk Jensen, Kristoffer Eriknauer og Sarah Simone Jørgensen.

Karaktererne står alle det sted i slut-20'erne, hvor de føler, at de skal finde deres plads i livet, mens voksentilværelsen faretruende æder sig ind på dem. Vi møder blandt andet karakteren Dennis, som bor på sin morfars gamle gård, kører Ferguson-traktor og kæmper for at drive et fritidslandsbrug. Hans søster Solvej er tilbage i byen med en lille datter, og hun har et forlist forhold og et droppet studie i København bag sig.

Fie arbejder hos den lokale ejendomsmægler (efter hun blev headhuntet i Brugsen), Kasper arbejder i en SFO, og Sebastian kører lastbil. Fritiden bruger de på gymnastik i den lokale gymnastiksal eller på det lokale værtshus Mexico, hvor Thomas Helmig og masser af alkohol får dem ud på dansegulvet, mens de forelsker sig i hinanden på kryds og tværs. Alle kæmper de med store og små problemer, som langsomt dukker op i løbet af forestillingen, hvor det også bliver tydeligt, at de er stærkest, når de hjælper og passer på hinanden.

Selve karaktererne er blevet til efter samtaler mellem dramatikeren og de studerende, og teksten indeholder ekstremt virkelighedsnære replikker og personer, som du kunne møde i den lokale idrætsklub eller på en lille, afsidesliggende bodega. Samtidig ruller der en blid bølge af udkantsromantik under hele fortællingen, så du bagefter er fyldt op af en lyst til at opleve den høje himmel udenfor byen, flytte på landet eller måske købe en Ferguson-traktor. Forestillingen har dog en fare for at kæntre mod det nostalgiske med overdrevent brug af patos, men den redder sig selv på grænsen ved hjælp af masser af humor og ikke mindst velspillede scener.

Dramatiker Henrik Szklany er i forestillingen lykkes med at fremskrive fem karakterer, der alle har en udvikling og drivkraft, så hver enkel skuespillerelev kan få lov til at bevise, hvad vedkommende kan. Samtidig veksler teksten fint mellem humor samt poetiske og billedstærke beskrivelser af livet i landsbyen, hvilket forstærkes i Line Paulsens sikre instruktion, der har blik for at skabe både højt tempo og stille øjeblikke.

Ditte Marie Tygesen står bag den spændende scenografi, hvor selve scenen står lidt på skrå. Undervejs i forestillingen tegner skuespillerne på gulvet eller hælder farvede væsker ud over den, så det ”blanke lærred” bliver fyldt med forskellige farver, der passer til handlingen. Det er enkelt og virkningsfuldt, og Ditte Marie Tygesen markerer sig (som hun i øvrigt også gjorde med ”Jeg er Vinden” på Aalborg Teater) som en ung og spændende scenograf.

Alt i alt er ”Himmelvendt” en fin og livsbekræftende forestilling, hvor du samtidig får fornøjelsen af at møde fem nye skuespiltalenter.

Himmelvendt. Tekst: Henrik Szklany. Iscenesættelse: Line Paulsen. Aarhus Teater.