Brobyggere: Du skal elske en fremmed som dig selv

Den 43-årige muslimske ekspolitiker Özlem Cekic og den 90-årige tidligere overrabbiner Bent Melchior har fundet sammen i et usædvanligt venskab, og i dag udgiver de samtalebogen ”Brobyggere” om at nedbryde fjendebilleder gennem samtale

Den muslimske debattør og tidligere politiker Özlem Cekic kalder den tidligere overrabbiner Bent Melchior for sin ekstra bedstefar. De to er blevet venner på tværs af alder, køn og religion. – Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

”Where do you want to shoot?”, spørger en sikkerhedschef i jakkesæt foran Københavns Synagoge i Krystalgade og nikker ned mod fotografens fotoudstyr, da vi har forklaret, at Kristeligt Dagblad har en interviewaftale i synagogen med den tidligere overrabbiner Bent Melchior og hans muslimske veninde Özlem Cekic, der er henholdsvis formand og generelsekretær for Brobyggerne – Center for Dialogkaffe.

Og selvom den engelsksprogede sikkerhedschef selvfølgelig hentyder til gode steder at ”skyde” billeder af de bogaktuelle venner, som i dag sammen udsender samtalebogen ”Brobyggere”, dukker billedet af blomsterhavet foran synagogen efter terrorangrebet for snart fem år siden alligevel straks op i erindringen.

Nu nærmer man sig ikke kun synagogen som et helligt sted for jøder, men også som et gerningssted, hvor den to meter høje frivillige jødiske vagt Dan Uzan blev skudt på klos hold af en islamisk terrorist. Det har ændret Krystalgade for altid med nye sikkerhedssystemer og militærvagter med automatrifler, der hver dag minder københavnerne om, hvad der er sket her.

Drabet kunne nemt have skabt nyt fjendskab mellem danske jøder og muslimer, men Dan Uzans død førte efter familiens ønske i stedet til en mindehøjtidelighed, som ikke kun skulle minde gæsterne om det tragiske dødsfald, men også om slægtskabet mellem mennesker på tværs af forskellige religioner og kulturer.

Og blandt de inviterede gæster fra det officielle Danmark var også den daværende SF-politiker Özlem Cekic, fortæller hun ved siden af sin nu nære ven, Bent Melchior, da vi lidt efter sidder inde i synagogen for at tale om deres venskab og nye bog, der er skrevet af journalisten Anders Jerichow.

Det er ikke tilfældigt, at vi mødes herinde i synagogens smukke sal med guldudsmykninger i loftet og en rød løber, der leder frem mod den forhøjning med en læsepult, den såkaldte bimah, hvorfra Bent Melchior som overrabbiner så ofte har læst eller snarere sunget fra toraen.

”Det her rum betyder rigtig meget for mig,” siger Özlem Cekic og holder vejret et øjeblik, inden hun tilføjer:

”Det er snart femårsdag for terrorangrebet, der jo både kostede Dan livet her ved synagogen og filminstruktøren Finn Nørgaard ved Krudttønden. Men dengang var jeg meget i tvivl, om jeg overhovedet skulle deltage til mindehøjtideligheden for Dan, der blev holdt herinde. Jeg vidste jo godt, at det ikke var mig, der havde begået terrorhandlingen, men jeg bar alligevel en skyldfølelse, fordi jeg som muslim delte tro med terroristen.”

Özlem Cekic besluttede at deltage for at vise respekt, men ankom til synagogen med en plan om at sætte sig anonymt bagest i salen.

”Min mand var med og tog som jer kalot på for at vise respekt, men jeg havde svært ved at kigge folk i øjnene. For hvad siger man til en far, der har mistet sin søn? Men så kom Bents søn, Alan, der er en stor mand og tog imod mig med et stort kram. ’Godt, du kom, Özlem!’, sagde han. Jeg blev helt væk i hans enorme arme, inden han sagde, at jeg skulle hilse på Dans forældre. Jeg havde aldrig mødt dem før, og jeg fik helt ondt i maven, for jeg tænkte, at de havde alle grunde til at hade muslimer efter det, der var sket. Men Dans familie er lavet af et helt andet kærlighedsstof. Da jeg rakte hånden frem, tog Dans far imod den og trak mig til sig i et stort kram, mens han græd. Jeg græd, og Dans mor græd, og jeg blev sat helt op foran ved siden af Bent, der græd, med biskopper, som sad ved siden af. Da gik det op for mig, at jeg var en del af det jødiske miljø. For deres smerte var også min smerte,” siger hun.

Hør Bent Melchior fortælle en vittighed i denne video