Efterkommer til Dante: Dom over min kære forfader er uretfærdig

Med over 700 års forsinkelse skal eksperter afgøre, om politiske motiver førte til, at den store italienske poet Dante Alighieri blev idømt stor bøde, eksil og siden dødsstraf

Den italienske poet Dante Alighieri levede fra 1265 til 1321. – Foto:
Den italienske poet Dante Alighieri levede fra 1265 til 1321. – Foto:.

Efterkommere af den store italienske poet Dante Alighieri føler mest af alt, at deres kendte forfader har hængt fast i den juridiske skærsild, siden han døde for 700 år siden.

Dante Alighieri er mest kendt som faderen til det moderne italienske sprog takket være mesterværket ”Den guddommelige komedie” – om en rejse gennem helvede, skærsilden og paradis.

Men han var også filosof og politiker, og det er den sidste rolle, der stadig skaber ballade her 700 år senere.

I datidens Firenze var der to politiske fløje blandt guelferne, der dominerede bystaten – populært kaldet ”De sorte” og ”De hvide”. ”De sorte” støttede pavedømmet, mens ”De hvide”, som Dante Alighieri tilhørte, modsatte sig indblanding fra pave Bonifacius VIII i Firenzes interne forhold.

I 1301 tog ”De sorte” magten, og de idømte Dante Alighieri en bøde på 5000 floriner og et permanent forbud mod at bestride et offentligt embede. Men da han ikke mødte frem til et retsmøde i marts 1302, blev Dante Alighieri dømt til døden in absentia.

Men det er ifølge en efterkommer af den store poet en historisk uretfærdighed, der skal rettes op på.

”Det var politiske retssager, og straffene med eksil og dødsstraf, som blev påført Dante, min kære forfader, er uretfærdige, og de er aldrig blevet omgjort, på samme måde som det skete med Galileo Galilei. Derfor, hvis loven tillader det, vil vi bede om, at sagen genoptages,” siger astrofysikeren Sperello di Serego Alighieri til avisen Corriere Della Sera.

Meget vil stå klar t efter en konference til maj, hvor historikere, lingvister og advokater skal vurdere, om dommen var retfærdig eller politisk motiveret. Og som en særlig kuriositet vil Sperello di Serego Alighieri her stå over for franske Antoine de Gabrielli, som er efterkommer af dommeren Cante de Gabrielli da Gubbio, der dømte Dante Alighieri i sin tid.

Men historikeren Alessandro Barbero, der er forfatter til en biografi om Dante Alighieri, advarer imod at tegne et alt for rosenrødt billede af den uskyldige poet.

”Hans liv var fyldt med kompromisser og selvmodsigelser. Kompromisser, som Dante forsøgte at glide af på, dække over og foregive aldrig fandt sted. Og det overbeviste han også sig selv om,” siger Alessandro Barbero til den britiske avis The Times.

Han tilføjer, at Dante kom fra en rig familie og ikke gik ind i politik for at berige sig selv.

”Men i de dage, var der vennetjenester at yde, kontrakter og økonomiske midler at uddele,” fremhæver han.