Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Interview

Egentlig ønskede jeg ikke at dø, jeg kunne bare ikke finde ud af livet

Som ung forsøgte Morten Thomsen at begå selvmord. Nu er han far til fire og kan fejre 20-års jubilæum som stifter af Livslinien, der hjælper andre til at få livsmodet tilbage. Foto: Leif Tuxen

Som 25-årig forsøgte Morten Thomsen at begå selvmord. Han overlevede, og to år senere oprettede han telefonrådgivningen, vi i dag kender som Livslinien. I dag udkommer hans bog om vejen tilbage til livet og arbejdet med Livslinien igennem 20 år

”Egentlig ønskede jeg ikke at dø, jeg kunne bare ikke finde ud af livet.”

Sådan begynder Lisbeth Wissings bog ”Livslinien - selvmordsforebyggelse i 20 år”, der udkommer i dag. Bogen skildrer Morten Thomsens kamp med livet, og hvordan det har ført til 20 års arbejde med Livslinien og selvmordsforebyggelse.

Morten Thomsen drager som 25-årig med en ubehandlet depression i rygsækken på backpacker-tur til Kina, og da han vender tilbage til København, er tankerne om studierne et uoverstigeligt bjerg. Det resulterer i, at han 14 dage senere forsøger at begå selvmord.

Morten Thomsen overlever forsøget på at tage sit eget liv, og da han bliver udskrevet fra Frederiksberg Hospital, hører han tilfældigt gennem en ven om et nyåbnet forebyggelsescenter i København. Her tilbringer han 14 dage med kognitiv terapi, som giver ham en forståelse af, hvordan hans liv de seneste 10 år har medført en dyb depression.

Opholdet er af afgørende betydning for Morten Thomsen, og derfor siger han til behandlingsstedet, at hvis de har brug for en til at sige, at forebyggelsescentret virker, så stiller han gerne op. Det resulterer i, at medierne ringer til Morten Thomsen, hver gang de har brug for en case om selvmord.

Efter to år i mediecirkusset vil han ikke være med længere. Han har nu hørt behandlere, forskere og politikere gentage, at man ikke gør nok på området, og at der kan gøres mere, men der sker bare ikke noget. Morten Thomsen beslutter sig for at gøre noget ved det.

”Vi kan snakke meget om tingene, men på et eller andet tidspunkt må vi også gøre noget for den målgruppe, det handler om. Livslinien blev mit desperate forsøg på at gøre ordene til handling. Vil ville lave en telefonrådgivning, som favnede hele landet,” forklarer Morten Thomsen.

I dag er det 20 år siden, og der er sket meget for den dengang lille nystartede organisation. Den er vokset ud af baggården i Nørre Søgade og har i dag 240 frivillige rådgivere, som hvert år besvarer 14.000-15.000 opkald. Og i 2006 lykkedes det for Livslinien at komme på finansloven.

Morten Thomsen havde igennem sit eget forløb erfaret, hvor afgørende samtalen kan være. Han oplevede selv, hvor kort der kan være fra at have det skidt til at forsøge at begå selvmord, og derfor mener han, det er utrolig vigtigt, at man tidligt kan komme i kontakt med nogen og snakke om det.

”Tavshed dræber. Hvis man står alene med det, så ved vi, at selvmordstankerne ofte bliver til selvmordsforsøg,” siger Morten Thomsen.

Derfor spiller Livsliniens telefon-, net- og chatrådgivning også en vigtig rolle i det forebyggende arbejde med selvmord. Tidligere var vejledernes rolle i højere grad at henvise til eksperter, da de godt ved, at de ikke giver behandling eller terapi. Men med tiden finder de ud af, at det egentlig ikke er der, deres styrke ligger.

”Vi fandt ud af, at vores kvalitet er, at vi tør være i det svære. Vi tør spørge ind til selvmordstankerne og selvmordsforsøgene. Vi er direkte, men på en nænsom måde,” forklarer Morten Thomsen.

Han mener, det er vigtigt, at vi tør tale om selvmord og selvmordstanker. Han forklarer, at ligesom vi yder fysisk førstehjælp, hvis vi ser en, der er faldet på cykel, burde vi også yde psykisk førstehjælp, hvis vi møder et menneske med selvmordstanker.

”Med cyklisten er man mindre bange for at gøre noget forkert, fordi man tænker, at alt er bedre end ingenting, og sådan bør man også tænke med psykisk førstehjælp. Men mange er bange for ikke at gøre det godt nok, og så gør man i stedet ikke noget. Det er jo paradoksalt, for man skal bare turde stille op med, hvad man har i værktøjskassen: sin egen medmenneskelighed og rummelighed. Der sker desværre ofte det, at der er mange, der går videre, fordi man er bange for ikke at vide, hvad man skal gøre eller sige. Men man skal faktisk bare turde spørge, om du er okay og så være i dét,” forklarer Morten Thomsen.

Ifølge ham skyldes det, at selvmord stadig er et tabu. Selvom der er sket meget i løbet af de seneste 20 år, og Livslinien har været med til at sætte det på dagsordenen, er der stadig meget at gøre.

Morten Thomsen og Livslinien har hele vejen igennem set det som deres opgave at være talerør for gruppen af selvmordstruede mennesker og afspejle deres virkelighed.

”Vi skal hele tiden være et 'maleri' for de 15.000 mennesker, som ringer ind,” forklarer han.

Selvom organisationen i dag er på finansloven, holder de ikke op med at gøre politikerne opmærksomme på, at der stadig kan gøres mere.

”Vi kan ikke købes til at holde mund. Vi bliver ved med at gå på Christiansborg og fortælle, hvordan vi ser det, og gør opmærksom på nye risikogrupper,” fortæller Morten Thomsen.

En af Morten Thomsens milepæle er en national handlingsplan. Under Nyrup-regeringen vedtog Folketinget en national handlingsplan for selvmordsforebyggelse, som løb fra 1999 til 2004. Referencegruppen, der fulgte arbejdet, blev dog nedlagt af den borgerlige regering i 2004. Lige siden har Morten Thomsen kæmpet for, at der kommer en ny handlingsplan på området.

”Det giver ingen mening, at der er noget på vores område, som skulle gøre, at en fem-årig handlingsplan er nok. Tingene ændrer sig hele tiden. For eksempel var der på handlingsplanen fra 1999 intet med om internettet. Man havde slet ikke forholdt sig til den teknologiske platform,” fortæller Morten Thomsen.

Han forklarer, at man i flere af vores nabolande, som for eksempel Norge og Sverige, har rullende handlingsplaner, og han kan slet ikke forstå, at der skulle være noget i Danmark, som gør, at vi ikke har behov for en handlingsplan.

”Hver gang, der dør én i trafikken, dør der tre af selvmord. Siden 1988 har vi haft Færdselskommissionen, som laver rullende handlingsplaner på trafikområdet. Jeg undrer mig over, at man mener, at den gamle handlingsplan var nok på selvmordsområdet, når der dør tre gange så mange om året som i trafikken,” siger Morten Thomsen.

Derfor vil han og Livslinien blive ved med at kæmpe for, at der kommer en national handlingsplan på området. I kampen for handlingsplanen bakkes de op af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der er ambassadør for Livslinien, og som i den forbindelse hjælper med at sætte det selvmordsforebyggende arbejde på den offentlige dagsorden.

Selvom Livslinien i dag har eksisteret i 20 år, er Morten Thomsen slet ikke færdig med det selvmordsforebyggende arbejde. Lige nu er de i gang med en indfasning af døgnåben telefonrådgivning.

”Selvmordstankerne forsvinder jo ikke om natten. Det er dér, misbruget eller angsten accelererer, så det er helt ulogisk, at vi lukker ned der,” siger Morten Thomsen.

Fra i dag vil Livslinien holde åbent fra klokken 11.00-07.00, og fra den 1. januar holder de åbent hele døgnet. Selvom pengene til natåbningen ikke er kommet i hus endnu, er de alligevel gået i gang.

”Vi har en tro på, at hvis tallene er klare og viser, at der er et stort behov, så vil politikerne også støtte det,” mener Morten Thomsen.

Han er utrolig glad for sit arbejde, som også er hans livsprojekt. Men han siger også, at det ikke er udelukket, at han en dag skal lave noget andet.

”Jeg har det ikke som et mål i sig selv, at vi eksisterer om 30 år, men det gør vi selvfølgelig, hvis behovet er der. Men man skal huske, hvem man er til for.”