Egypten gør det vigtigste fund af mumier i over 100 år

30 rigt udsmykkede og 3000 år gamle trækister er blevet gravet op af et hidtil skjult gravkammer. Arkæologerne forventer at gøre flere store fund i området

De nyfundne mumier ligger i nogle exceptionelt velbevarede trækister, der er overdådigt udsmykket og bemalet med hieroglyffer. –
De nyfundne mumier ligger i nogle exceptionelt velbevarede trækister, der er overdådigt udsmykket og bemalet med hieroglyffer. – . Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det er ikke det største fund af mumier i Egypten i 100 år – til gengæld er det det vigtigste.

Sådan lyder meldingen fra de egyptiske myndigheder, efter at arkæologer har udgravet 30 over 3000 år gamle mumier fra et hidtil skjult gravkammer på en kirkegård syd for byen Luxor i det sydlige Egypten.

”Det er det første store fund af kister til mennesker siden slutningen af det 19. århundrede,” udtalte den egyptiske minister for oldtidsminder, Khaled El-Enany, i forbindelse med en offentlig fremvisning af fundet i Luxor i lørdags.

Når fundet er vigtigt, er det ikke alene, fordi det er stort. Det er, fordi mumierne alle ligger i nogle ”exceptionelt velbevarede” trækister, der er overdådigt udsmykket og bemalet med hieroglyffer.

Trækisterne ventes derfor at kunne bidrage med væsentlig viden om livet i oldtidens Egypten, når hieroglyfferne er blevet tydet og materialerne analyseret.

I kisterne ligger ligeledes velbevarede mumier, der omfatter mandlige og kvindelige præster samt tre børn. De er alle blevet begravet cirka 1000 år f.Kr. Kisterne blev fundet begravet blot en meter under jordoverfladen.

Når kisterne er blevet restaureret og undersøgt, bliver de udstillet på det stort anlagte museum The Grand Egyptian Museum. Museet er under opførsel i udkanten af Egyptens hovedstad, Kairo, og åbner efter planen næste år.

De 30 kister er ikke årets første vigtige fund. I februar udgravede et andet hold arkæologer nemlig 50 mumier af voksne, børn og dyr i den centrale provins Minya syd for Kairo.

Og i 2016 afdækkede arkæologer en mindst 7000 år gammel by med en tilhørende kongelig kirkegård i Sohag 400 kilometer syd for Egyptens hovedstad, Kairo.

Fundene udgør kun en brøkdel af de mange nye fund, som arkæologer har gjort i landet i de senere år.

Men udgravningerne er også ”en del af Egyptens bestræbelser på at introducere den egyptiske civilsation for hele verden”, sagde minister for oldtidsminder Khaled El-Enany i forbindelse med fremvisningen af kisterne ifølge den egyptiske avis Egypt Today.

De seneste år har Egypten brugt de arkæologiske fund som et forsøg på at styrke landets turistindustri. Turismen blev hårdt ramt af oprøret i 2011 mod landets daværende præsident, Hosni Mubarak, og er sidenhen blevet ramt af en række terrorangreb udført af blandt andet Islamisk Stat.

Angrebene holder imidlertid ikke de egyptiske arkæologer fra at grave videre i jordens hemmeligheder.

I øjeblikket er arkæologerne i fuld gang med blandt andet at lede efter den berømte farao Ramses VIII’s og dronning Nefertitis gravkamre i omegnen af Luxor.