Eksemplarisk dokumentar skildrer Leonard Cohens liv med "Hallelujah" som prisme

Eksemplarisk dokumentar skildrer Leonard Cohens liv og virke med hans ikoniske "Hallelujah" som prisme. En mytologisk sang, der er blevet en klassiker igennem andre kunstneres fortolkninger

I dokumentaren ”Hallelujah: Leonard Cohen. A Journey, A Song” bruger instruktørerne sangen ”Hallelujah” som prisme til at tegne et portræt af Leonard Cohen, løftet til et niveau, hvor det kommer til at handle om det spirituelle i Cohens søgende væsen.
I dokumentaren ”Hallelujah: Leonard Cohen. A Journey, A Song” bruger instruktørerne sangen ”Hallelujah” som prisme til at tegne et portræt af Leonard Cohen, løftet til et niveau, hvor det kommer til at handle om det spirituelle i Cohens søgende væsen. Foto: Aaron Harris/AP/Ritzau Scanpix.

Et sted i denne essentielle dokumentar ”Hallelujah: Leonard Cohen. A Journey, A Song” siger Leonard Cohen (1934-2016), at verden er indhyllet i et slør af lidelse, som det er kunstens opgave at skabe åbninger i, så det bliver muligt at nå ind til sjælen og det sandt menneskelige. Det har Cohen søgt i mange sange, men ingen af dem har nået samme ikoniske status som hans ”Hallelujah”.

”Hallelujah” er en sang, der er vokset med tiden og har opnået mytologisk status i musikhistorien, på en gang sakral og sanselig, fortryllet og fortvivlet. Det lå mildest sagt ikke i kortene, at det ville gå sådan, og at sangen i løbet af 30 år ville bryde igennem lydmuren til en anden dimension af global betydning.