Prøv avisen

Ekspert: Ny teaterbestyrelse skal skabe ro om besparelser

Bertel Haarders beslutning er ”ganske udramatisk” og ikke et udtryk for den store utilfredshed med den gamle bestyrelse med Stine Bosse i spidsen, mener dramaturgiprofessor Jørn Langsted. Foto: Kaare Viemose/BAM

Det er kun naturligt, at minister vælger at sætte sit eget hold på Det Kongelige Teater

For fire år siden udskiftede daværende kulturminister Uffe Elbæk (R) hele bestyrelsen for Det Kongelige Teater, og nu gør kulturminister Bertel Haarder (V) det samme.

”Der er ingen forskel på, hvordan de to kulturministre udskiftede bestyrelsen. Begge gange skete det op til en ny kontrakt, og det er nok først og fremmest udtryk for, at de gerne ville virke selvstændige og handlekraftige som kulturministre ved at sætte deres eget hold,” siger dramaturgiprofessor Jørn Langsted fra Aarhus Universitet.

Han betragter Bertel Haarders beslutning som ”ganske udramatisk” og ikke som udtryk for den store utilfredshed med den gamle bestyrelse med Stine Bosse i spidsen.

”Hidtil har Bertel Haarder ikke markeret sig meget som kulturminister ud over at stille lidt flere krav til DR. Men medieforliget kan han ikke røre ved, og hans største opgave hidtil har været at forvalte de besparelser, som han er blevet pålagt ovenfra. Det har han gjort med grønthøstermetoden uden at prioritere besparelserne. Så med udskiftningen af bestyrelsen viser han endelig handlekraft,” siger Jørn Langsted, der også kan se en oplagt grund til at skifte bestyrelsen ud.

”Det var et rent provokationsforslag, da teatret mødte de store besparelseskrav til teatret med et forslag om at lukke en af nationalscenens tre huse. Operahuset kunne det ikke være. For det var en gave. Skuespillerhuset havde teatret selv kæmpet for, og så var der kun Gamle Scene tilbage, som ingen politiker ville røre ved. Og den slags provokationsforlag vil Bertel Haarder nok gerne undvære med den nye bestyrelse, hvis største udfordring bliver at skabe ro omkring de store besparelser, der formentlig også skal gennemføres de næste fire år. Og det bliver spændende at se, hvordan de klarer den opgave, uden at det går ud over teatrets kerneydelse.”

Professor og ledelsesekspert Anders Drejer fra Aalborg Universitet mener derimod, at en udskiftning af en hel bestyrelse er en drastisk handling, som man ikke ville se i en professionel virksomhed.

”I et aktieselskab vil en del af bestyrelsesmedlemmerne normalt blive siddende, så man kan få gavn af deres erfaring. Det er svært at forestille sig, at den næste bestyrelse for Det Kongelige Teater føler sig særlig uafhængig af ministeren, når man har været offer for sådan en magtdemonstration,” siger han til Ritzau.