Ekspert om kritik af Rane Willerslev: Situationen på Nationalmuseet kalder på politisk bevågenhed

Nationalmuseets direktør Rane Willerslev mangler opbakning fra en stribe af sine centrale medarbejdere, viser en intern arbejdspladsvurdering. Museet kan ikke leve med kritikken i al uendelighed, siger ekspert

Rane Willerslev kom allerede i slutningen af sidste måned i både medier og politikeres søgelys, da Venstre og Dansk Folkeparti krævede svar på, om Nationalmuseet havde omgået udbudsreglerne ved at give en række ordrer til reklamefirmaet ”Must” med journalisten og reklamemanden – og angiveligt Rane Willerslevs ven – Michael Jeppesen i front. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Kun en tredjedel af de 189 ansatte i afdelingen Forskning, Samling og Bevaring på Nationalmuseet i København har tillid til museets direktør, Rane Willerslev. Det viser en intern kommenteret arbejdspladsvurdering fra sidste år, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Af vurderingen fremgår det desuden, at syv procent af de adspurgte medarbejdere i samme afdeling, altså mindre end hver 10. medarbejder, er helt enige i udsagnet: ”Jeg har tillid til direktionens måde at lede Nationalmuseet på.”

Afdelingen for Forskning, Samling og Bevaring er den største af de undersøgte afdelinger på Nationalmuseet. Overordnet set viser arbejdspladsvurderingen dog en generel medarbejdertilfredshed med både arbejdsplads og kollegaer.

Den overordnedetilfredshed til trods vurderer Bent Meier Sørensen, der er professor i organisation og filosofi på Handelshøjskolen i København, CBS, at kritikken kalder på både ledelsesmæssig og politisk bevågenhed.

”Det er en alvorlig kritik, som kommer fra en helt central del af det gamle Nationalmuseum, som udgør kernen i museets faglighed. Over for dem står en direktør, som har besøgstal og synlighed i medierne som sit primære orienteringspunkt,” siger han og understreger, at den udadvendthed og publikumsåbenhed, som museumsdirektøren signalerer, ikke må ske på bekostning af museets faglighed.

”Og det er tydeligvis det, vi ser ske lige nu,” vurderer Bent Meier Sørensen.

Arbejdspladsvurderingen indeholder ifølge Ekstra Bladets oplysninger seks siders tætskrevne kommentarer, hvor det blandt andet fremgår, at der på museet findes et ”kritisabelt psykisk arbejdsmiljø”. Medarbejderne beskriver blandt andet ”usikkerhed om fremtiden”, ”søvnløshed” og ”lukket topstyring”.

”Denne faglighed tilhører netop dem, der skal sørge for, at vores historie er forsvarligt tilgængelig både nu og for de kommende generationer. Når den fagligt centrale afdeling på Nationalmuseet bliver udsat for den her type arbejdsmiljø, så kalder det på politisk bevågenhed, for der er ingen tvivl om, at hvis de dygtigste forskere begynder at mistrives og eventuelt søger andre stillinger, så kommer museet i krise.”

Rane Willerslev, der tiltrådte som direktør for museet i 2017 og kom fra en stilling som professor i socialantropologi ved Aarhus Universitet, kom allerede i slutningen af sidste måned i både mediers og politikeres søgelys. Det skete, da Venstre og Dansk Folkeparti i et samråd rettede en række spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen (S), der har det overordnede politiske ansvar for museet. De to partier krævede svar på, om Nationalmuseet havde omgået udbudsreglerne ved at give en række ordrer til reklamefirmaet ”Must” med journalisten og reklamemanden – og angiveligt Rane Willerslevs ven – Michael Jeppesen i front. Dette blev gjort uden at indhente et eneste alternativt tilbud.

Den nye arbejdspladsvurdering får igen Dansk Folkeparti til at rette en skarp kritik mod Nationalmuseet og dennes ledelse.

”Jeg synes ikke, at vi politikere kan være bekendt at bruge så mange penge på den her rodebutik,” siger gruppeformand Peter Skaarup til Ekstra Bladet og opfordrer kulturministeren til at ”tage affære”.

Samlet set står Rane Willerslev i en vanskelig situation, mener Bent Meier Sørensen.

”Museet kan ikke leve med den her kritik i al uendelighed. Selvom arbejdspladsvurderingen viser et okay gennemsnit, så er et sådant udfald ikke bæredygtigt over længere tid. Man kan ikke gennemføre en ny strategi, hvis ikke der er tillid til ledelsen,” uddyber han.

Som svar på den interne kritik skriver museumsdirektøren i en e-mail til Ekstra Bladet, at ”de kritiske punkter er taget ud af en sammenhæng af en APV (arbejdspladsvurdering, red.), der samlet ser fornuftig ud”.